2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kijevi tüntetések: Janukovics elítélte az erőszakot

2013. december 01. 12:04, utolsó frissítés: 12:04

Mélységes felháborodásának adott hangot Viktor Janukovics ukrán elnök szombaton azzal kapcsolatban, hogy Kijevben erőszakba fulladt egy Európai Unió párti tüntetés. "Mélységesen felháborítanak azok az események, amelyek az éjszaka a Függetlenség téren történtek. Elítélem azokat a cselekményeket, amelyek összetűzéshez és az emberek szenvedéséhez vezettek" - írta internetes oldalán kiadott közleményében Janukovics, azt ígérve, hogy a történtekért felelősek meg lesznek büntetve. "Megerősítem: egységben vagyunk a közös európai jövőnkkel kapcsolatos választást illetően" - tette hozzá az ukrán elnök.


Szombat hajnalban a kijevi rendőrség a Szabadság téren erőszakkal feloszlatott egy EU-párti tüntetést. Szemtanúk szerint a zömében egyetemistákból álló tüntetőket gumibotokkal verték és rugdosták a rohamrendőrök, még azokat is, akik menekülni próbáltak, és semmiféle ellenállást nem tanúsítottak az oszlatással szemben.

Janukovics a közleményben nem nevezte meg a rendőrséget, mint az erőszak felelősét.

A kijevi rendőrség azzal magyarázta a hajnali oszlatást, hogy a demonstráció akadályozta a főváros újévi fenyőfájának építését. A hatóságok 35 tüntetőt vettek őrizetbe, akiket nap közben elengedtek. A belügyminisztérium szerint 12 rendőr is megsérült a központi téren.

Az Európai Unió részéről Catherine Ashton külügyi és biztonságpolitikai főképviselő közleményben bírálta a rendőrség túlzott erőszakosságát, és hangsúlyozta: az erőszak indokolatlan alkalmazása ellentmond azoknak az elveknek, amelyeket a pénteki vilniusi keleti partnerségi EU-csúcs minden résztvevője - köztük Ukrajna - is elfogadott. Ukrajnának tiszteletben kell tartania a vélemény- és gyülekezési szabadság biztosítására vonatkozó nemzetközi kötelezettségeit - írta Ashton.

Ukrajnának a vilniusi csúcson kellett volna aláírnia a társulási szerződést az EU-val, de a kormány - megfigyelők szerint Oroszország gazdasági zsarolása miatt - nem sokkal korábban bejelentette, hogy felfüggeszti a szerződés aláírási folyamatát. A lépés miatt Kijevben számos alkalommal tízezrek tiltakoztak. A szombat hajnali oszlatás után néhány órával ismét 40 ezren gyűltek össze a főváros egy központi terén, hogy az ország európai jövőjéért demonstráljanak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS