2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tömegverekedés tört ki Kijev főterén

2013. november 30. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Tömegverekedés tört ki péntek éjjel az EU-párti tüntetésen részt vevők és a rohamrendőrök között Kijev főterén.


A verekedésben több százan vettek részt, köztük mintegy kétszáz rohamrendőr, valamint sportos megjelenésű, vélhetően provokátorok és EU-párti aktivisták. Utóbbiak állítják, hogy a sportos kinézetű férfiak kezdeményezték a verekedést. Feltételezések szerint a valószínűleg küzdősportokkal foglalkozókat felbérelték, hogy erőszakot szítsanak az EU-pártiak demonstrációján. Pénteken a belvárosban nagy számban láttak hozzájuk hasonlókat csoportokban gyülekezni.

A Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő mögött álló Haza párt Twitter-oldalán közzétett információ szerint a rohamrendőrök könnygázzal és gumibotokkal támadtak.

A demonstrálók tömegével menekültek el a térről. Helyszíni jelentések szerint a Reuters fotóriportere, Gleb Garanics fejsérülést szenvedett, a Függetlenség terén demonstrálók nyújtottak neki elsősegélyt. A brit hírügynökség munkatársán kívül a nap folyamán egy ukrán tévé riportere szenvedett komolyabb sérülést az arcán, amikor őt és operatőrét a kormány és a parlament épületével szembeni parkban gyülekező sportos alkatú férfiak megtámadták.

Kora este, a demonstráció tetőpontján becslések szerint 20-30 ezren voltak a téren. Éjjelre már alig néhány százan maradtak.

Az ukrán parlamenti ellenzék előre hozott elnökválasztást követel az után, hogy az EU vilniusi csúcsértekezletén nem jött létre a társulási megállapodás Ukrajna és az Európai Unió között.

Erről Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko mögött álló Haza párt frakcióvezetője beszélt péntek este a litván fővárosból hazatérve a Kijev központjában összegyűlt EU-párti tüntetőknek.

Az ellenzék követeli, hogy a parlamentben induljon alkotmányos vádemelési eljárás Viktor Janukovics elnök ellen, hozzák előre a 2015-ben esedékes államfőválasztást, továbbá távozzon hivatalából Mikola Azarov miniszterelnök és kormánya. Jacenyuk szerint Janukovics az államfői székéért cserébe áldozta be a társulási megállapodást az EU-val.

Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt vezetője "hazaárulásnak" nevezte a társulási megállapodás megkötésének meghiúsítását. Szavai szerint a hatalom minden eszközzel vérontást igyekszik provokálni, hogy ezzel igazolja a diktatúra bevezetését. "Ha ez valóban bekövetkezik, azért minden felelősség egy személyt, Viktor Janukovicsot terhel" - szögezte le a politikus.

A profi ökölvívó pártelnök arra kérte a sportolókat, ne hagyják, hogy felhasználják őket a helyzet instabilizálására az országban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS