2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Timosenko kéri az EU-t: feltétel nélkül írja alá a társulást

2013. november 28. 13:53, utolsó frissítés: 13:56

Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő arra kérte az Európai Uniót, hogy "habozás és feltételek nélkül" írja alá Ukrajnával a társulási megállapodást, ha Viktor Janukovics elnök az utolsó pillanatban meggondolná magát Vilniusban.


A megromlott egészségi állapotú, rabként kórházban fekvő ellenzéki vezető a csütörtökön kezdődő kétnapos uniós keleti partnerségi csúcs kezdete előtt honlapján közzétett üzenetében megismételte, hogy hazája európai integrációjáért kész börtönben is maradni.

Az Európai Unió ugyanis többek között azt kérte a társulási megállapodásért cserébe, hogy engedjék ki külföldi gyógykezelésre Julija Timosenkót. A volt kormányfőt a Kijev számára előnytelen 2009-es, máig érvényben lévő orosz-ukrán gázmegállapodás aláírása miatt ítélték hét év börtönbüntetésre. A Nyugat szemében a politikus az ukrajnai szelektív igazságszolgáltatás jelképévé vált.

Azonban csekély esélye van annak, hogy a csúcson Janukovics elnök mégis a megállapodás aláírása mellett döntene. Minapi tévéinterjújában Janukovics leszögezte: Ukrajna akkor írja alá a társulási megállapodást az Európai Unióval, amikor a feleknek sikerül "normális" feltételekben megállapodniuk, és az ország gazdaságilag is készen áll rá.

Timosenko szerint a civil társadalom és az ellenzék még túl gyenge ahhoz, hogy bármit is megváltoztasson az országban. A volt kormányfő úgy látja, hogy hazájában gyors hanyatlásnak indulhat a demokrácia. Arra kérte ezért az európai vezetőket, hogy tegyenek meg mindent a 2015-ben sorra kerülő elnökválasztások tisztaságáért. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS