2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Sokan nem örülnek, hogy Ukrajna leállította az EU-társulási folyamatokat

2013. november 22. 15:42, utolsó frissítés: 15:42

"Taktikai, nem pedig stratégiai" döntés volt az Ukrajna és az Európai Unió közötti társulási folyamat leállítása – jelentette ki pénteken Mikola Azarov ukrán miniszterelnök a parlament ülésén.


A kormányfő szavai szerint ez "nehéz, de az egyetlen lehetséges" döntés volt az ország jelenlegi helyzetében. Leszögezte, hogy a lépést kizárólag a gazdasági körülmények indokolták, s ezzel nem változtak az ország stratégiai célkitűzései.

Azarov kijelentette, hogy a teendők között az első helyre most Oroszország és Ukrajna kapcsolatainak helyreállítása, a két ország közötti vitás kérdések rendezése kerül. Hozzáfűzte, hogy a Kijev által kezdeményezett háromoldalú, EU–ukrán–orosz tárgyalások lehetőséget nyújtanak arra, hogy "feloldják az ellentmondásokat, és Ukrajna katasztrofális gazdasági veszteségek nélkül haladjon a stratégiája által meghatározott úton".

A miniszterelnök felszólalását folyamatos bekiabálással zavarta az ellenzék, amelynek tagjai közül többen elhagyták a helyüket és a kormánytagok páholya elé gyűltek. Néhányan közülük papírt dobáltak az ülésen jelen lévő kormánytagok felé.

Azarov beszédét befejezve a kabinet tagjaival együtt elhagyta az üléstermet, Volodimir Ribak házelnök pedig berekesztette az ülést, miután semmilyen megvitatandó előterjesztés nem szerepelt a napirenden.

A törvényhozás így az előző napi előrejelzéssel ellentétben nem tárgyalt a két hátramaradt európai integrációs jogszabályról, az ügyészségről szóló törvény módosításáról és a bebörtönzöttek külföldi gyógykezelését szabályozó, Julija Timosenko volt kormányfő ügyét rendezni hivatott indítványokról sem.

Közben Arszenyij Jacenyuk, a Timosenko mögött álló Haza párt frakcióvezetője bejelentette, hogy az ellenzék bizalmatlansági indítványt terjesztett be a kormány ellen, és megkezdte az aláírásgyűjtést. Az ukrán jogszabályok szerint legalább 150 képviselőnek kell aláírásával támogatnia a határozati javaslat napirendre tűzését.

Oroszország európai uniós partnerei zsarolják Ukrajnát, s addig is elmentek, hogy az ukrajnai tüntetések támogatásával fenyegették meg Kijevet - közölte Vlagyimir Putyin pénteken Szentpéterváron.

Az orosz államfő azt is hangoztatta, hogy Oroszország számára nem politikai, hanem szigorúan gyakorlati, gazdasági kérdés Ukrajna tervezett uniós társulási szerződése és csatlakozása a szabadkereskedelmi övezethez. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS