2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szorosabb együttműködést ígér Irán a NAÜ-nek

2013. szeptember 16. 18:03, utolsó frissítés: 18:03

Szorosabb együttműködést ígért a Nemzetközi Atomenergia Ügynökséggel Ali Akbar Szálehi, az iráni atomprogram irányítója hétfőn, kevesebb mint két héttel az iráni atomprogramról szóló tárgyalások újabb fordulója előtt.

"Az újonnan megválasztott elnök (Haszan Róháni) azt az üzenetet küldte, hogy javítsuk és bővítsük az ügynökséggel való együttműködést" – mondta az iráni diplomata az ügynökség tagállamainak éves találkozóján.

A cél az, hogy "lezárják az úgynevezett iráni dossziét" – fogalmazott a mérsékelt diplomatának számító Szálehi, akit augusztus elején neveztek ki a nemzeti atomenergia-ügyi szervezet élére.

Szálehi 2009 és 2010 között már betöltötte ezt a tisztséget, mielőtt Róháni elődje, Mahmúd Ahmadinezsád külügyminiszterré nevezte volna ki.

A tervek szerint szeptember 27-én újra tárgyalóasztalhoz ülnek Bécsben Irán és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség képviselői, hogy egyeztessenek a vitatott iráni atomprogramról. A NAÜ vezetősége abban reménykedik, hogy sikerül olyan megállapodásra jutni, amely lehetővé teszi az iráni nukleáris program ellenőrzését.

Ez lesz a 2012 első felében kezdődött tárgyalások tizenegyedik fordulója, egyben az első Haszan Róháni iráni elnök júniusi megválasztása óta. A nemzetközi közösség abban reménykedik, hogy az új elnökkel könnyebb lesz megegyezni.

A várakozások szerint a nyáron megválasztott Róháni mérsékeltebb politikát folytat majd, mint elődje, Mahmúd Ahmadinezsád, akinek nyolcéves elnöki megbízatása alatt - többek között a vitatott iráni atomprogram miatt - igen feszültté vált Irán viszonya a nyugati országokkal. (mti via hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS