2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szász Jenő: az egész Kárpát-medencében kell gondolkodni

2013. szeptember 07. 09:58, utolsó frissítés: 09:58

A hazát kell újradefiniálni, hogy ne 93 ezer négyzetkilométerben gondolkodjunk, hanem az egész Kárpát-medencében - mondta a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke pénteken Kaposváron, a Kárpát-medence országaiból érkezett mintegy 200 fiatal részvételével megrendezett Magyar Ifjúsági Konferencia (MIK) megnyitóján.


Szász Jenő hozzátette: "ezért hogyha elkészül a Nemzetstratégiai Intézet programja, azt valahogy úgy szeretnénk hívni, hogy a Kárpát-haza programja".

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke hiánypótló intézménynek nevezte a kormány tavaly decemberi döntése nyomán - Orbán Viktor miniszterelnök kezdeményezésére - felállított, általa vezetett intézetet, amit szerinte már 1990-ben létre kellett volna hozni.

Az intézet küldetéseként fogalmazta meg, hogy a 21. század modern körülményei között újra definiálják "a magyar jövő lehetséges határait", s megtöltsék tartalommal. Meggyőződése - mondta, hogy ebben óriási feladatuk van a Magyar Ifjúsági Konferencia tagjainak. Azt kérte: "ezt a fajta küldetést erősítsék meg saját magukban, és ezt a fajta biztatást adják tovább fiatalabb társaiknak".

Szávai Ferenc, a rendezvénynek otthont adó egyetem rektora köszöntőjében az Európai Unióhoz való csatlakozástól várt reményekről szólva azt mondta, "fölsejlett, hogy ez a lehetőség arra, hogy elfelejtsük a Trianon szindrómát, ez a lehetőség arra, hogy méltóképpen támogassuk valóban azokat, akik nem Magyarország jelenlegi területén élnek, és méltóképpen tudjuk őket, értékeiket támogatni". A rektor azt mondta: bízik abban, hogy e rendezvény kapcsán, melyre tíz országból érkeztek résztvevők, a figyelem még inkább ráirányul a határon túli fiatalokra.

Kiss Norbert, az Emberi Erőforrások Minisztériumának ifjúságért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára felszólalásában arra kérte a fiatalokat, hogy családban gondolkodjanak. "Csak akkor lesznek a Kaposvári Egyetemen újabb és újabb növendékek, ha a magyar fiatalok családban gondolkodnak, csak akkor lesz nemzetstratégiával foglalkozó kutatóintézet, ha lesz nemzet, és lesznek benne fiatalok."

A MIK résztvevői a vasárnap faültetéssel záruló rendezvényen előbb munkacsoportokban vitatják meg a fiatalokat érintő kérdéseket, az együttműködés lehetőségeit, végül egy plenáris ülésen összegzik az elhangzottakat és elfogadnak egy zárónyilatkozatot.

A Magyar Ifjúsági Konferenciát (MIK) magyarországi és határon túli fiatalok és szervezeteik képviselői 1999-ben hozták létre a Magyar Kormány kezdeményezésére. A MIK célja, hogy minél több magyar fiatal számára nyíljon lehetőség határokon átnyúló programokon, rendezvényeken való részvételre, elősegítvén a magyar ifjúság testi, szellemi, erkölcsi fejlődését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS