2024. július 20. szombat
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Polgárjogi aktivisták szerint félmillió, és nem 105 ezer civil halt meg eddig Szíriában

2013. szeptember 03. 12:37, utolsó frissítés: 12:37

"A szíriai háború civil halottainak a hivatalos száma jelenleg 105 ezer, de úgy véljük, ez a szám már félmilliónál járhat. Ha csak a Szabad Szíriai Hadseregnek és Bassár el-Aszad elnök csapatainak elesett katonáit számoljuk is hozzá, akkor is már legalább 300 ezer halottról beszélhetünk jelenleg" - mondta el a Mááriv című izraeli lapban kedden megjelent állásfoglalásában Abu Abd el-Sami szíriai emberi jogi szakértő.


Abu Abd el-Sami munkatársai naponta összegyűjtik az áldozatok, az eltűntek és a bebörtönözöttek nevét egész Szíriában. Adataik szerint Szíriában már "kétszázezer körül van azok száma, akik eltűntek vagy akiket elfogtak. Rajtuk kívül negyedmillió - biztonsági őrizet alá helyezett - rabról is tudunk".

Abu Abd el-Sami, a Szíriai Emberi Jogi Liga külföldön élő egykori vezetője beavatkozást sürget Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen. A szíriai polgárjogi aktivisták által az ENSZ-nek átadott beszámolók szerint a börtönökben hihetetlen kínzások - körömkitépés, elektromos sokkolás, karjuknál történő egész napos felakasztások - folynak, és rettenetesek a körülmények: a rabok nagy része gyógyszerek és orvosi kezelés hiányában hal meg.

A napi fejadag egy szelet kenyér, és négy emberre jut egy főtt tojás. „Az emberiség szégyene az, ami Szíriában történt. Hatalmas megdöbbenést kelt majd, amikor kiderül, hogy mi minden történt a börtönökben, hogy hány holttestet temettek tömegsírokba" - jósolta az emberi jogi szakértő.

„Ez nem nemzeti, hanem egy barbár sereg”- vélte Abu Abd el-Sami az izraeli lapban. „És már több mint harminc hónapja folyik mindez a világ hallgatása mellett. A Szabad Szíriai Hadseregnek ma hetvenezer katonája van, akiknek a többsége Aszad seregéből állt át. De senki nem látja el őket fegyverekkel, hogy kiegyenlíthessék az erőviszonyokat Aszad egységeihez mérten. A Szabad Szíriai Hadsereg mégis az ország hetven százalékát uralja.”

El-Sami szerint messze még a háború vége az erők egyenlőtlensége miatt, de hisz benne, hogy előbb-utóbb sor kerül az amerikai támadásra. „Azt hiszem, Obama végül támadni fog, mert már nem tud visszatáncolni. Ha megtenné, úgy tűnne, hogy becsapta a szíriai népet. Sőt tudja, hogy az Aszad által népe ellen bevetett vegyi fegyver könnyen felhasználható Szíria szomszédai: Izrael, Jordánia és Libanon ellen is”- mondta.

Abu Abd el-Samik a a Bassár el-Aszad elleni felkelésig a Szíriai Ember Jogi Liga vezetője volt, aki adatokkal és friss beszámolókkal látta el az ENSZ-t. Hazájában elfogták, bebörtönözték és megkínozták, majd szabadulása után egy arab országban kapott politikai menedékjogot, onnan beszélt telefonon a Mááriv újságírójával. Hazai kapcsolatai révén továbbra is rendszeresen naprakész információkhoz jut, amelyeket a nemzetközi szervezetekhez továbbít. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS