2024. július 20. szombat
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Helyeslik a britek, hogy nem vennének részt egy Szíria elleni katonai beavatkozásban

2013. szeptember 03. 08:18, utolsó frissítés: 08:18

A brit választók nagy többsége helyesli, hogy a parlament elvetette Nagy-Britannia részvételét a Szíria elleni esetleges katonai beavatkozásban.


A brit parlament alsóháza a múlt héten leszavazta azt az indítványt, amelyben a kormány törvényhozási hozzájárulást kért a brit fegyveres erők bekapcsolódásához a szír rezsim elleni külső fegyveres fellépés esetén.

A BBC megbízásából ezután elvégzett országos felmérés hétfőn ismertetett eredményei szerint a megkérdezettek 71 százaléka vélekedett úgy, hogy a parlament helyes döntést hozott, és csak 20 százalék nevezte elhibázottnak a brit katonai beavatkozás elvetését.

A felmérésbe bevont britek 72 százaléka szerint a parlamenti döntés nem károsítja a brit-amerikai kapcsolatrendszert. Kétharmaduk ehhez hozzátette: az sem érdekelné, ha a kétoldalú viszony csorbát szenvedne a brit részvétel elvetése miatt. A válaszadók 67 százaléka szerint a sokat emlegetett különleges brit-amerikai kapcsolatoknak ma már egyébként sincs különösebb jelentőségük.

Londoni stratégiai elemzők szerint ugyanakkor megvan annak az esélye, hogy a londoni alsóház döntése nyomán sérülnek a brit-amerikai kapcsolatok.

Az egyik patinás londoni stratégiai elemzőműhely, a Királyi Külügyi Intézet - londoni székháza után közkeletű nevén a Chatham House - igazgatója, Robin Niblett professzor hétfőn ismertetett elemzésében úgy vélekedett: a brit katonai részvétel elvetéséről hozott döntés komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britannia képes-e továbbra is betölteni a nemzetközi elrettentésben játszott hagyományos szerepét az Egyesült Államok oldalán.

Washingtonban mostanában egyébként is egyre inkább megkérdőjelezik Nagy-Britannia szélesebb körű stratégiai hozzáállását. A brit védelmi költségvetés meredek lefaragásának máris tényleges hatásai mutatkoznak; a költségcsökkentési célú leépítés meglátszott például a líbiai beavatkozás során. Mindemellett Nagy-Britannia ambivalens viselkedése az EU-ban betöltött saját szerepével kapcsolatban szintén arra kényszeríti az Egyesült Államokat, hogy Európán belül másokkal törekedjék mélyebb kétoldalú kapcsolatok kialakítására - vélekedik elemzésében a Chatham House igazgatója.

Philip Hammond brit védelmi miniszter az alsóházban tartott hétfői vitanapon kijelentette, hogy csak a szíriai helyzet "nagyon jelentős változása" esetén lenne lehetséges a brit katonai beavatkozás ügyének újbóli beterjesztése a parlament elé.

Nick Clegg miniszterelnök-helyettes - aki a Liberális Demokratákat képviseli a konzervatív-liberális brit kormánykoalícióban - a BBC-nek ugyanakkor azt mondta, nem tud olyan helyzetet elképzelni, amelyben a kormány ismét szavazásra bocsátaná a kérdést a törvényhozásban. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS