2022. június 29. szerdaPéter
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A Wiesenthal-központ csalódott, hogy elmaradt Csatáry felelősségre vonása

2013. augusztus 13. 14:43, utolsó frissítés: 14:43

Mély csalódottságának adott hangot hétfőn a náci háborús bűnösök után kutató Simon Wiesenthal Központ amiatt, hogy Csatáry László "megmenekült az igazságszolgáltatástól". A háborús bűntettekkel vádolt férfi szombaton halt meg, 98 éves korában.


Csatáry László több mint 15 éven át élt háborítatlanul Magyarországon, mielőtt a Simon Wiesenthal Központ az Utolsó esély művelet keretében a nyomára bukkant, és felhívta a hatóságok figyelmét a férfi hollétére - emlékeztetett Efraim Zuroff, az intézet igazgatója. "Az, hogy egy ismert háborús bűnös ilyen sokáig zavartalanul élhetett a magyar fővárosban, komoly kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy a magyar hatóságok valóban elkötelezettek-e amellett, hogy elszámoltassák a holokauszt magyar bűntetteseit" - idézte Zuroffot a Simon Wiesenthal Központ közleménye.

Csatáry Lászlónak a Simon Wiesenthal Központ állítása szerint kulcsszerepe volt abban, hogy körülbelül 300 zsidót Kassáról az ukrajnai Kamenyec-Podolszkba deportáltak, ahol 1941 nyarán majdnem mindegyiküket meggyilkolták. A központ szerint Csatáry 1944 tavaszán Kassán rendőrparancsnokként részt vett több mint 15 ezer zsidó Auschwitzba deportálásának megszervezésében is.

A Budapesti Nyomozó Ügyészség Efraim Zuroff feljelentése alapján 2011. szeptember 22-én rendelt el nyomozást háborús bűntett miatt Csatáry László ellen. Az eljárás a vádlott halála miatt megszűnik.

2013. március 28-án a kassai kerületi bíróság életfogytig tartó szabadságvesztésre változtatta a kassai kerületi bíróság 1948-ban hozott halálos ítéletet. A döntés azért született, hogy az egykori ítélet "végrehajtható" legyen, mert a hatályos szlovák jogrend szerint nincs halálbüntetés. Csatáry László a kezdetektől fogva tagadta bűnösségét.

Csatáry László halálhírének hivatalos megerősítését fogja kérni a kassai kerületi bíróság az illetékes magyar szervektől, s a megerősítés után indítványozza majd az ügyben folytatott eljárás megszüntetését - közölte az MTI-vel Marcela Gálová, a kassai kerületi bíróság szóvivője hétfőn.

A kassai bíróság szóvivője szerint mivel a Csatáry-ügyben Kassán folyó eljárással foglalkozó bíró jelenleg szabadságát tölti, több hét is eltelhet az eljárás hivatalos leállításáig, ám az ügyben szeptember 26-ra kitűzött tárgyalást várhatóan már nem tartják meg.

Ezen a tárgyaláson a kassai bíróság arról dönthetett volna, hogy Csatáry Lászlónak melyik büntetés-végrehajtási intézetben kell letöltenie a rá kiszabott életfogytig tartó szabadságvesztés büntetést. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS