2021. november 29. hétfőTaksony
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elhalasztják a V4-csúcsot a cseh belpolitikai válság miatt

2013. augusztus 12. 11:33, utolsó frissítés: 11:33

Elhalasztják a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek augusztusra tervezett magyarországi csúcstalálkozóját. "Orbán Viktor miniszterelnök a csehországi belpolitikai helyzetre tekintettel az augusztus végi informális V4-csúcstalálkozónak egy későbbi időpontban történő megtartására tett javaslatot" – közölte Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.


A korábbi tervek szerint a cseh, a lengyel, a magyar és a szlovák kormányfő augusztus 24-én a fertődi kastélyban tárgyalt volna egymással.

Csehországban azután alakult ki belpolitikai válság, hogy Petr Necas miniszterelnök júniusban korrupciós botrányok miatt lemondásra kényszerült. Az államfő által utódjának jelölt Jirí Rusnok és az általa vezetett szakértői kormány pedig most szerdán nem kapta meg a parlamenti alsóház bizalmát. Ennek nyomán a prágai közszolgálati televízió jelentése szerint Jirí Rusnok kedden benyújtja lemondását Milos Zeman köztársasági elnöknek. Közben a parlament három pártja jelezte: kezdeményezik a parlament feloszlatását és új választások kiírását.

Vasárnap a cseh kormány szóvivője a CTK cseh hírügynökségnek azt mondta: Csehország szerint nincs szükség a visegrádi négyek (V4) augusztus 24-i miniszterelnöki csúcstalálkozójának elhalasztására, és a prágai kormány nem kapott hivatalos értesítést az erre vonatkozó magyar kormányfői javaslatról.

Minden érintett felet, így a prágai kormányt is idejében, hivatalos úton értesítettük arról, hogy a V4 együttműködés soros elnöke, Orbán Viktor új időpontot fog javasolni a csúcstalálkozóra, újabb fejlemény nincs az ügyben – közölte erre reagálva a magyar miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-vel hétfőn.

Magyarország 2013 elejétől a Közép-európai Kezdeményezés, július 1-jétől pedig a visegrádi csoport elnöki funkcióját látja el. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS