2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orbán: az OTP mellé szervezzük a takarékszövetkezeti rendszert

2013. július 27. 12:27, utolsó frissítés: 12:29

A magyar kormánynak kiemelten fontos a magyar nemzeti tőke megerősítése, nemcsak a kkv-ké, hanem hogy legyenek közép-európai mértékben is számottevő magyar cégek - jelentette ki Orbán Viktor magyar miniszterelnök szombati, a 24. Tusványoson tartott beszédében.


"A pénzügyi szektorban megvan az OTP, amelynek ugyan vitatható tulajdonosi háttere van, de mégiscsak magyar banknak tekinthető, most a takarékszövetkezeti rendszert mellé szervezzük, így nyugodtan mondható, hogy lassan meg fogjuk haladni az 50%-nyi tulajdoni arányt, és van egy pénzintézet, ami közép-európai kitekintésben is jelentősnek mondható, sőt az európai rangsorban is jól áll" - mondta beszédében Orbán. A kormányfő többek között a MOL-t, Trigránitot, Richtert említette, és megállapította, "a nemzetközi versenyképességhez szükséges nagy magyar cégek hálózata is lassan megépül".

A magyar kormány kiemelten kezelte az államadósság csökkentését, a korményváltáskor ez 85% volt, 79%-ra csökkent most, és Orbán bejelentése szerint még a nyár folyamán az egész összeget visszafizetik az IMF-nek. Ez az összeg rendelkezésre áll, mert az elmúlt három évben a magyarok megtermelték ezt, begyűjtöttük, a számlánkon van és visszafizetjük - jelentette ki, nagy tapsot aratva.

"Megpróbáljuk az igazsgtalanul szétosztott közterheket igazságosan szétosztani, megszüntettük azokat a kiváltségokat, amiket elsősorban a pénzügyi szektorban, valamint a nagy nemzetközi cégek magyarországi hálózataiban tapasztaltunk, hogy képességeikhez képest arányaiban kisebb mértékben vállaltak közterhet" - mondta Orbán. Ezért vezették be a bankadót és multiadót, ez ugyan vitát szült Brüsszellel, de szerinte megérte vállalni a konfliktust. (tudósítónktól)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS