2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Fejbelőttek egy török tüntetőt

2013. június 04. 11:01, utolsó frissítés: 11:01

Könnygázt és vízágyúkat vetett be a rendőrség Törökországban hétfő éjjel is, hogy feloszlasson több, a kormány ellen zavargásokkal is tüntető csoportot. Hajnali sajtójelentések szerint az ország déli részében ismeretlenek lelőttek egy tüntetőt.


Ankarában a Kavaklidere lakónegyedben a rendőrség – a CNN-Türk televízió jelentése szerint – még gumilövedékeket is kilőtt, itt a tüntetők kövekkel dobálták a hatóság embereit. Isztambulban késő este az európai oldalon található Gümüssuyu negyedben dobtak könnygázgránátokat a tüntetők közé, miután azok barikádokat emeltek és tüzeket gyújtottak.

Korábban több csoportosulást szintén könnygáz bevetésével oszlattak fel, például a miniszterelnök isztambuli irodája előtt és az ankarai Kizilay téren. Mindkét városban több más tiltakozó akciót is tartottak, békésen.

Törökországban ötödik napja folynak a Recep Tayyip Erdogan kormányfő politikáját bíráló tüntetések. A miniszterelnök továbbra is tagadja, hogy tekintélyelvű irányításra törekedne, a kormány a tüntetések befejezésére szólított. Külföldön a rendőrséget is bírálták az erő aránytalan alkalmazásáért, és mindkét felet erőszakmentességre szólították.

A török orvosok szövetsége hétfőn az első halálesetről is beszámolt a megmozdulások kapcsán: Isztambulban még vasárnap egy fiatalembert autó ütött el egy tüntetés helyszínén. A sofőr az értesülések szerint szándékosan vezette járművét egy tiltakozócsoportnak.

Kedd hajnali sajtóértesülések szerint egy másik tüntetésen, a déli Hatay tartományban fejlövést kapott egy 22 éves fiatalember, aki később a kórházban belehalt sérüléseibe. A hatóságok egyelőre nem tudják, honnan érkezett a halálos lövés, a történteket vizsgálják. Az orvosszövetség jelzése szerint a tüntetések kezdete óta a sérültek száma meghaladja a kétezret. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS