2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Önmérsékletre szólította fel a Fehér Ház a török kormányt

2013. június 04. 09:22, utolsó frissítés: 09:22

A Fehér Ház arra szólította fel csütörtökön a török kormányt, hogy tanúsítson önmérsékletet, a rendőrséget és a tüntetőket pedig egyaránt arra intette, hogy tartózkodjanak az erőszaktól.


Jay Carney, az amerikai elnöki hivatal szóvivője kijelentette, hogy Washingtonnak aggályai vannak a tüntetésekre adott hivatalos reagálással, az erő túlzott alkalmazásával kapcsolatban, de arra számít, hogy a török kormány meg fogja oldani a helyzetet.

Carney hangsúlyozta, hogy Törökországnak engedélyeznie kellene a békés tüntetéseket, és egyúttal az erőszakcselekmények kivizsgálására szólított fel. Mint mondta, az Egyesült Államok szerint a tüntetők túlnyomó többsége törvénytisztelő, békés polgár, akik az önkifejezéshez való jogukat gyakorolták.

John Kerry, aki külügyminiszteri kinevezését követően már három alkalommal is felkereste Törökországot, hétfőn kijelentette, hogy az Egyesült Államok fokozott figyelemmel követi az eseményeket és a kormányt aggodalommal tölti el az, hogy a rendőrség túlzott erőt alkalmaz, és hogy sokan megsérültek.

Kerry rámutatott, hogy az ankarai amerikai nagykövet személyesen tolmácsolta ezt az üzenetet a török vezetőknek.

"Az Egyesült Államok teljességében támogatja az önkifejezés és gyülekezés jogát, beleértve az embereknek a békés tiltakozáshoz való jogát, mert ezek alapvetők minden demokrácia számára" – jelentette ki Kerry a Radosław Sikorski lengyel külügyminiszterrel közösen megtartott sajtóértekezletén.

Hozzátette, hogy nyilatkozatával nem kívánt beavatkozni Törökország belügyeibe, de őszintén ki kívánta fejezni azt, hogy az Egyesült Államok minden ország esetében nagy fontosságot tulajdonít ezeknek az értékeknek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS