2021. december 7. keddAmbrus
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ellenzéki tüntetések: a túlzott rendőri erőszak miatt bírálják Törökországot

2013. június 02. 23:20, utolsó frissítés: 23:20

Közel ezer embert vett őrizetbe Törökországban a rendőrség azok közül, akik az utóbbi napokban az ország különböző városaiban a kormány ellen tüntettek - adta hírül vasárnap internetes kiadásában a Hürriyet című török lap.


A megmozdulások azt követően robbantak ki, és terjedtek tovább Törökország-szerte, hogy a rendőrség erőszakosan felszámolt egy tüntetői tábort, amelynek létrehozói így akarták megakadályozni egy beruházás megkezdését az isztambuli Taksim tér melletti Gazi parknál.

A rendőrség szombaton estére elhagyta a Taksim teret, ahol éjszaka ezrek ünnepelték a biztonsági erők visszavonását. A téren tartózkodók - akik között ellenzéki politikusok is megjelentek - a kormány lemondását követelték.

Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök szombati nyilatkozatában hibának nevezte, hogy a biztonsági erők könnygázt vetettek be a tüntetők ellen, és elrendelte, hogy a belügyminisztérium vizsgálja ki a történteket. Megerősítette ugyanakkor, hogy a rendőrség folytatni fogja akcióit. Úgy fogalmazott, hogy a megválasztott kormány nem fog meghajolni egy kisebbség előtt. Abdullah Gül köztársasági elnök nyugalomra és párbeszédre szólította fel a konfliktusban érintett feleket.

A sebesültek száma szakszervezeti adatok szerint félezerre tehető. Vasárnap délután ismét könnygázt és vízágyút vetett be a rendőrség Ankarában tüntetők százai ellen, akik a miniszterelnök irodájához akartak előrenyomulni - adta hírül az NTV török tévécsatorna.

Hírügynökségi beszámolók szerint már a harmadik napon demonstráltak kormányellenes tüntetők Erdogan irodája közelében, ezúttal mintegy ezren.

A török kormányfő vasárnap visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint diktátorként irányítaná az országot. Úgy fogalmazott, hogy nincs mit mondania, amikor olyan valakit neveznek diktátornak, aki a népet szolgálja. Egy órával később újabb állásfoglalásban utasította vissza, hogy diktátornak nevezzék. Úgy érvelt, hogy nem a nép uralkodójaként, hanem annak szolgájaként tevékenykedik. Azzal vádolta a Köztársasági Néppártot (CHP), hogy az áll a tüntetések mögött, és a legnagyobb ellenzéki párt provokálta ki a tüntetéseket. Arra hivatkozott, hogy a demonstrációkat "nem 12 fa kivágása" miatti fellépésnek, hanem ideológián alapuló reakciónak tartja.

A törökországi tüntetésekkel kapcsolatban Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője vasárnap közzétett nyilatkozatában sajnálkozásának adott hangot azért, mert a rendőrség aránytalanul nagy erőszakot alkalmazott a tüntetőkkel szemben. Visszafogottságra szólította fel a feleket, és párbeszédet sürgetett a békés megoldás érdekében.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke teljességgel aránytalannak nevezte a rendőrség kemény fellépését, és a tüntetőkkel való megbeszélések megindítására szólított fel.

Jen Psaki, az amerikai külügyminisztérium szóvivője még pénteken úgy foglalt állást, hogy Törökországban a stabilitást, a biztonságot és a jólétet hosszabb távon a véleménykinyilvánítási, a gyülekezési és az egyesülési alapjogok betartásával lehet a legjobban garantálni. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS