2022. aug. 19. péntekHuba
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Isztambul: parkot védő tüntetőkre csaptak le a rendőrök

2013. június 01. 17:06, utolsó frissítés: 17:06

Paprikaspray-vel, könnygázzal és vízágyúkkal támadt az Isztambul központjában található Gezi park átépítése ellen tüntetőkre a török rendőrség péntek hajnalban.


A tömeg és a kiérkező rendőrök közötti összecsapásokban heten komolyabban megsérültek – adta hírül a Hürriyet című török napilap angol nyelvű honlapja. Egy nappal korábban hasonló hajnali akciónak lehettek tanúi az isztambuli lakosok.

A török metropolisz szívében az utóbbi napok eseményei miatt egyre népszerűbb viselet a házilag készített gázálarc. A légszűrő maszkból, hosszában félbevágott nagy műanyag palackból, valamint az egészet rögzítő gumiból álló álarc állítólag hatékony védelmet nyújt a könnygázzal szemben. A tüntetők egyébként a fákra kiragasztott útmutatókkal segítenek tapasztalatlanabb társaiknak kijátszani a tömegoszlató eszközöket.

Csütörtök este több százan csatalakoztak a Taksim tér melletti Gezi parkban május 26. óta táborozó kemény maghoz, hogy megakadályozzák a területet körülvevő falak lerombolását és a fák kidöntését. A Taksim tér betondzsungelében a Gezi park jelenti az utolsó zöld menedéket, amelynek helyén a tervek szerint egy újabb bevásárlóközpont épül.

A Gezi park egy kis terület néhány darab fával – magyarázta Veysel Eroglu erdészeti és vízügyi miniszter. Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök sem mutatkozott megértőbbnek a tüntetőkkel szemben. „Csináljatok, amit akartok, de már meghoztuk a döntést” – mondta.

A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) egyik isztambuli képviselője, Sirin Ünal a Twitteren vette védelmébe a kritikusok szerint túl keményen fellépő rendőrséget. „Úgy tűnik, hogy néhány embernek gázra van szüksége” – írta Ünal. „Ha elmentek onnan, remélem jó napotok lesz, a rendszernek engedelmeskedni kell” – tette hozzá. A politikus szavai nagy felzúdulást váltottak ki a közösségi média felhasználói között.

A békés tüntetők elleni aránytalan rendőri fellépést az Amnesty International (AI) is elítélte. Az AI hangsúlyozta, hogy a nemzetközi alapelvek szerint a rendőrségnek tartózkodnia kell az erőszaktól a tüntetések feloszlatásakor, illetve annak elkerülhetetlensége esetén szem előtt kell tartania a szükségesség és arányosság elvét. A jogvédő szervezet azonnali, független és részrehajlás nélküli vizsgálatot vár a török hatóságoktól az állítólagos túlkapások ügyében. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS