2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tárki: folyamatosan csökken a Jobbik támogatottsága

2013. május 30. 09:42, utolsó frissítés: 09:42

A magyarországi pártválasztók körében némileg csökkent a Fidesz-KDNP támogatottsága, míg az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért (PM) szavazótábora kismértékben erősödött a Tárki májusi felmérése szerint. Az intézet mérései szerint a hosszabb távú trendeket figyelembe véve a Jobbik támogatottsága folyamatosan csökken.


A május 15-21. között, ezer ember megkérdezésével végzett reprezentatív adatfelvétel összegzését a Tárki Társadalomkutatási Intézet szerdán juttatta el az MTI-nek. A kutatás szerint csak kisebb változások történtek a választók pártpreferenciáiban az elmúlt egy hónap alatt. Azt írták, nem változott jelentősen a pártok támogatottsága a teljes népesség körében és a pártválasztókra vetítve is csak néhány esetben lehet elmozdulásról beszélni.

Közölték, tavaly június óta 11-ről 7%-ra olvadt a Jobbik tábora a teljes népesség körében, sőt az e havi 7%-os támogatottság az utóbbi két évben a párt legalacsonyabb eredménye is egyben.

Májusban a Fidesz-KDNP a teljes népességen belül a voksok 23%-át kapná, míg áprilisban 25%-on állt, az MSZP támogatottsága változatlanul 11%.

A pártválasztók körében a Fidesz-KDNP az áprilisi 49%-ról májusra 46%-ra csökkent, az MSZP tábora viszont változatlan, hiszen áprilisban 21, májusban 22%-ot szereztek volna egy "most vasárnapi" választáson.

A Tárki adatfelvétele szerint a bizonytalanok és a pártpreferenciájukat titkolók együttes aránya is stabil: az áprilisi 49% után májusban 51%-ot tesznek ki a teljes népességen belül, azaz a választóknak továbbra is a fele nem tudja vagy nem mondja meg, melyik pártra szavazna.

A Jobbik a teljes népesség körében az áprilisi 9%-ot követően májusra 7%-ot ért el, míg a pártválasztók között a részesedése 17%-ról 15%-ra változott. Mindkét körben a havi szinten mért kis olvadások egy hosszabb ideje tartó, egyértelműen csökkenő trendbe illeszkednek.

Az LMP a teljes népességen belül továbbra is 2%-on, a pártválasztók között pedig az áprilisi 3% után májusban 4%-on áll.

Az Együtt 2014-PM a teljes népességen belül még hibahatáron belüli mértékben mozdult el, azaz az áprilisban mért 4%-os támogatottság és a májusi 5% lényegében változatlanságot mutat, a pártválasztók körében viszont egy hónap alatt 7%-ról 10%-ra nőtt a pártszövetség szavazóinak az aránya.

A Demokratikus Koalíció támogatottsága a teljes népességen belül 1-ről 2%-ra, a pártválasztók között pedig 2-ről 3%-ra módosult. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS