2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

HVG: fantom-intézet élén áll Szász Jenő

2013. május 24. 22:18, utolsó frissítés: 2013. május 25. 12:48

A HVG-nek nem sikerült megtalálni a tavaly indult Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) irodáját, melynek élére Orbán Viktor Szász Jenő volt MPP-elnököt nevezte ki, és amely számára 1,3 milliárd forintot különített el a magyar kormány.


Pénteken megjelent cikkében a lap beszámol arról, hogy Szász Jenőt és az intézmény elnökhelyettesét, Fráter Olivért sem sikerült elérnie. Az azonban biztos, hogy Szász Jenő államtitkári rangban van alkalmazva, és havonta 997 ezer forintot (kb. 3400 euró) fizetést kap.

A miniszterelnök által személyesen jegyzett, februárban kiadott alapító okirat szerint az intézet székhelye a Kossuth tér 1-3. szám alá van bejegyezve, ezért hívták a címen lévő Országházat is, de ott nem is halottak az NSKI-ről, sem a két vezetőjéről.

Mindez azért különös, mert a Nemzetstratégiai Kutatóintézetet a kormány egyik legfontosabb háttérintézménye, alapító okirata szerint „a miniszterelnök irányítása alatt működő központi hivatal”, alkalmazottai „fontos és bizalmas munkakört betöltő személyek”, akiknek a legmagasabb fokú titkosszolgálati átvilágításon kell átesniük.

Az NSKI-t létrehozó december 11-i kormányrendelet szerint az intézet létszáma 100 fő, a kormány pedig tavaly az utolsó pillanatban úgy módosította a 2013-as költségvetést, hogy 1,2 milliárd forintot különített el a hivatal számára az idei évre.

A HVG szerint nem az iroda fellelhetetlensége az egyetlen furcsaság. Szász Jenőt és Fráter Olivért a kormányfő egy 2013. február 12-i miniszterelnöki határozattal nevezte ki, de visszamenőleges hatállyal, egy nappal korábbi időponttól.

Ugyanakkor egy december 18-i kormányhatározattal még a 2012-es költségvetés terhére elkülönítettek 100 millió forintot a hivatalra a Miniszterelnökség előirányzatából – azaz 6 munkanap maradt arra, hogy esetleg még abban az évben elköltsék a pénzt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS