2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Védelem a szexuális erőszak áldozatainak az egész EU-ban

2013. május 22. 16:28, utolsó frissítés: 16:28

Az Európai Unió bármely tagállamában védelemben részesülő, korábban zaklatásnak kitett vagy nemi alapú erőszakot elszenvedő áldozat biztonsága akkor sem sérül, ha másik tagállamba utazik. Az Európai Parlament szerdán döntött az erről szóló új jogszabályról, amely a büntető ügyekben már hatályos európai védelmi határozathoz hasonló biztonságot nyújt.

A minden tagállamban közvetlenül érvényes rendelet garantálja, hogy aki az egyik országban polgári eljárásban védelmet kap, az ugyanezt a védelmet egy másik tagállamban is élvezheti. A védelem kérvényezése is leegyszerűsödött.

"Meg kell könnyítenünk a védelem kérvényezését arra az esetre, ha az áldozatnak másik tagállamban is szüksége van rá" - mondta Antonyia Parvanova (liberális, Bulgária), a polgári ügyekben előírható védelemről szóló jogszabály parlamenti felelőse. "A védelem fontos eleme, hogy a nemi alapú erőszakot elszenvedett áldozat az EU bármely országában megfelelően képzett szakemberektől kaphasson segítséget."

A téma másik szakértője, Antonio López-Istúriz (néppárti, Spanyolország) hozzátette: "Garantálni akarjuk, hogy a bűncselekmények áldozatai biztonságban érezhessék magukat, de mégis szabadon mozoghassanak az Unión belül."

A büntetőügyekben alkalmazott európai védelmi határozatot kiegészítő jogszabály polgári ügyekben a sértett fizikai és erkölcsi integritásának veszélyeztetése esetén lesz alkalmazható, megakadályozandó az emberi méltóság, a biztonság, a személyes szabadság és a nemi integritás elleni támadásokat.

A rendelet egy többnyelvű, minden fontos információt tartalmazó formanyomtatvány bevezetését is elrendeli. A formanyomtatvány révén minimálisra szoríthatók le a fordítási költségek, így a védelem alatt álló személynek általában nem lesznek ezzel kapcsolatos kiadásai.

A Miniszterek Tanácsának hivatalos jóváhagyását követően a rendelet 2015. januárjától lesz érvényben az EU egész területén Dánia kivételével. (ep-sajtószolgálat)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS