2020. szeptember 20. vasárnapFriderika
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Nem értek el áttörést a NAÜ és Irán bécsi egyeztetésein

2013. május 16. 12:23, utolsó frissítés: 12:23

Nem értek el áttörést a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) és Irán szerdai bécsi egyeztetésein az iráni nukleáris létesítmények ellenőrzéséről, Irán képviselője mindamellett építő jellegűnek nevezte a tárgyalásokat.

Ali Asgar Szoltaníje, Irán NAÜ-höz delegált képviselője újságírók előtt "nagyon intenzív és építő jellegű párbeszédről" számolt be, részletekre azonban nem tért ki. Szoltaníje szavai szerint a tárgyaláson mindkét oldal előterjesztett javaslatokat, ezeket a következő tárgyalási fordulóig "gondosan megvizsgálják". Az iráni illetékes úgy fogalmazott, a mérlegelési folyamat célja, hogy "a következő találkozón áthidalják a megállapodás szövegét illető nézetkülönbségeket".

Az egyeztetések célja, hogy véglegesítsék a megállapodást azoknak az iráni létesítményeknek az ellenőrzéséről, amelyekről a nemzetközi szervezet azt gyanítja, hogy katonai vonatkozású nukleáris programmal összefüggő tevékenységet folytathattak ott.

Herman Nackaerts, a NAÜ főigazgató-helyettese, a szervezet tárgyalóküldöttségének vezetője szintén "intenzív tárgyalásokról" számolt be. "Folytatnunk kell ezt a folyamatot" - jelentette ki.

A nemzetközi szervezet és Irán több mint egy évvel ezelőtt kezdett egyeztetéseket a "strukturált megközelítésnek" nevezetett dokumentumról. A NAÜ előzőleg ismételten aggodalmának adott hangot az iráni nukleáris program miatt. Az ügynökség egy jelentésében arra a megállapításra jutott: nem zárható ki, hogy az iráni nukleáris programnak katonai dimenziója is van. Irán cáfolja ezt, állítása szerint csak orvosi és energetikai célja van a programnak. Teherán emellett azt állítja, hogy a NAÜ hamis titkosszolgálati információk alapján gyanúsítja tiltott katonai tevékenységgel. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS