2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

"Éghajlat-változás: az új tömegpusztító fegyver"

2004. január 12. 14:26, utolsó frissítés: 2004. január 13. 08:52

Az Amerikai Államok Szervezetének (AÁSZ) rendkívüli csúcstalálkozójához időzítve mexikói civil szervezetek mintegy kétezer aktivistája kezdett tüntetéseket vasárnap az észak-mexikói Monterrey városban. Elsőként a Greenpeace nemzetközi környezetvédelmi szervezet tagjai vonultak fel a belvárosban „Az éghajlati változás tömegpusztító fegyver” feliratú hatalmas transzparenst magasba emelve, hogy így tiltakozzanak az Egyesült Államok környezetvédelmi politikája ellen. Várhatóan az esti órákban veszik birtokukba Monterrey központját a globalizáció ellen tüntetők: várhatóan mintegy tízezren vesznek részt az Észak-amerikai Szabadkereskedelmi Megállapodás (NAFTA) elleni első nagy megmozduláson.

Az amerikai kontinens 34 országának, kivéve Kubát, vezetői hétfőn és kedden tanácskoznak a Kanada kezdeményezésére összehívott monterreyi rendkívüli csúcsértekezleten, hogy megvitassák a társadalmi fejlődés, a demokratikus kormányzás és az egyenlő gazdasági növekedés legégetőbb kérdéseit. A tanácskozás erősen szociális tartalmú zárónyilatkozata gyakorlatilag már elkészült, de néhány pontban még maradtak viták. Az egyik ilyen pont a NAFTA kiterjesztése: az Egyesült Államok azt szerette volna, ha a zárónyilatkozatba bekerül a 2005. január 1-jei időpont mint a teljes kontinensre kiterjedő szabadkereskedelmi övezet létrejöttének céldátuma. Ezt több latin-amerikai ország is ellenzi, élükön Brazíliával, amely beleegyezett ugyan a NAFTA-ra való utalásra, de a céldátum megjelölését ellenzi.

A korrupció elleni harcra vonatkozó amerikai javaslatot is szinte valamennyi latin-amerikai ország elutasította, mivel a politikai nyomásgyakorlás egyik lehetséges eszközét vélik felfedezni abban a kezdeményezésben, hogy az AÁSZ-csúcsokon való részvétel szükséges feltételének nyilvánítsák a korrupció elleni küzdelem céljainak felvállalását. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS