2022. január 29. szombatAdél
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Index: veszélyben a 2014-es magyarországi választás tisztasága?

2013. március 20. 13:33, utolsó frissítés: 13:35

A magyar kormánykoalíció eltitkolná a kettős állampolgárok statisztikai adatait, mert félti őket a nemzetiségi konfliktusoktól és a politikai következményektől. Ha a tervezett módon változtatják meg az állampolgársági törvényt, veszélybe kerül a 2014-es parlamenti választás tisztasága – írja az Index.hu.


A szavazati joggal is rendelkező, magyar állampolgárságot felvett határon túli magyarok 2014-ben egy teljesen új választói réteget jelentenek majd, ám számukról csak találgatni lehet. Január elején a hvg.hu észrevette, hogy a kormányzat titkolja, melyik országból hány kedvezményes honosítást igénylő kérelem érkezik. A Miniszterelnökség a HVG, illetve a Ténytár blog ezzel kapcsolatos közérdekű adatigénylését visszautasította - idézi fel az előzményeket az Index.

Feltehetően az adatigénylésektől nem függetlenül Potápi Árpád fideszes képviselő törvénymódosító javaslatot nyújtott be, amely az állampolgári törvényt úgy módosítaná, hogy a kettős állampolgárságú magyarokra vonatkozó statisztikai – azaz személyes információkat egyáltalán nem tartalmazó – adatokat a kormányzat nem lenne köteles kiadni, ha azok „megismerése nemzetbiztonsági érdeket, illetve külügyi kapcsolatokat sértene vagy veszélyeztetne”. Indoklásában Potápi a kettős állampolgárság miatti politikai támadásokra, valamint az egyes személyeket érő zaklatásokra utalhatott – előbbire Románia, utóbbira Szlovákia esetében akadtak példák – írja az Index.

A portál szerint azonban felmerült a gyanú, hogy a jövőbeni választók statisztikai adatainak eltitkolása manipulációnak ágyazhat meg az alig egy év múlva lebonyolítandó országgyűlési választáson, ha ugyanis nincs hiteles adat a választópolgárok pontos számáról, a beérkezett szavazatok érvényessége is kétségessé válik, és elvileg előfordulhat: több szavazat érkezik be, mint ahány választópolgár valójában szavazott.

Potápi Árpád az Index kérdésére, miszerint ezres-tízezres nagyságrendű állampolgársági kérelmek esetén a környező országok hatóságai hogyan azonosíthatnák az egyéni kérelmezőket statisztikai adatok alapján, nem tudott válaszolni.

Arra a kérdésre, hogyan akarja a magyar kormány összeegyeztetni a statisztikai adatok visszatartását a kettős állampolgárok választási névjegyzékének összeállításával (rájuk ugyanis továbbra is vonatkozik a regisztrációs kötelezettség, amit a belföldön élőkkel kapcsolatban januárban az Alkotmánybíróság megsemmisített), a képviselő annyit mondott, hogy nagyon fontosnak tartja az állampolgársági törvény és a választási eljárás összehangolását, de ennek mikéntjéről jelenleg még „a Fideszben is többféle elképzelés él”.

Szabó Máté Dániel alkotmányjogász szerint alkotmányos szempontból elég nehezen lehetne érvelni a javaslat mellett. László Róbert választási szakértő szerint önmagában nem ésszerűtlen törekvés a kettős állampolgárságokkal rendelkezők anonimitásának védelme, a retorziótól való félelem ugyanis – például Szlovákiában – igencsak indokolt lehet. Egy kevés magyar által lakott kistelepülésen például valóban előfordulhat, hogy azonosíthatóvá válnak a magyar állampolgársággal bírók. Ám a statisztikai információkhoz való hozzáférés korlátozása semmiképpen nem terjedhet ki az összes statisztikai adatra, az állampolgárok számának legalább az egyes országok szintjén nyilvánosnak kéne lennie. Ha a választásnál ugyanis nem lehet majd egyértelműen megtudni, hogy mondjuk kétszázezer vagy egymillió állampolgár akar külföldről szavazni, akkor okkal merülhet fel a gyanú, hogy az adatokat titkoló szerv esetleg extra szavazatokat akar az urnákba csempészni – írja az Index. (index.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS