2022. december 4. vasárnapBorbála, Barbara
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A balközép jelöltje lett az olasz képviselőház és a szenátus elnöke

2013. március 17. 13:13, utolsó frissítés: 13:13

A balközép Demokrata Párt jelöltjét választották meg szombaton mind az olasz képviselőház, mind a szenátus elnökének. A képviselőház elnöke Laura Boldrini, a PD törvényhozója lett, a szenátus elnökének Piero Grasso volt maffiaellenes államügyészt választották meg.


Az alsóházban a baloldali párt vezette tömörülés a februári választások eredményeként abszolút többséggel rendelkezik. A szükséges 310 helyett 327 képviselő szavazott Boldrinire az új törvényhozás második ülésnapján. A pénteki ülésen még nem sikerült házelnököt választani.

Az 52 éves, eredeti szakmájára nézve újságíró Boldrini 1998 és 2002 között az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának a szóvivői tisztét is betöltötte. Több válságövezetben, így a volt Jugoszláviában, Afganisztánban, Pakisztánban, Irakban, Iránban, a Kaukázusban, Angolában, Ruandában és Szudánban is foglalkozott humanitárius kérdésekkel.

Az alsóház elnöki tisztére Pierluigi Bersani, a Demokrata Párt vezetője jelölte.

A Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalom (M5S) jelöltjére, Roberto Ficóra 108 képviselő szavazott.

A szenátus elnöke a 68 éves Grasso lett, aki 2012 végéig maffiaellenes államügyész volt. Százharminchét szavazatot kapott, hússzal többet, mint jobboldali ellenfele, a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Szabadság Népe (PdL) jelöltje, Renato Schifani leköszönő szenátusi elnök. Grasso 2005-ben lett Olaszország első számú "maffiavadásza", televíziós szereplései és a szervezett bűnözésről írt könyvei révén külföldön is ismert lett.

A baloldalnak így sikerült megszereznie az olasz parlament mindkét házának elnöki tisztét. A balközép tábornak a szenátusban nincs abszolút többsége, így továbbra is kérdéses, lesz-e a kellő támogatás a kormányalakításhoz. Egyelőre nem látni, elkerülhető-e az új választások kiírása. Addig is Mario Monti kormánya intézi az ország ügyeket.

A képviselőházi és szenátusi elnök megválasztása után Giorgio Napolitano elnök hivatalosan is megkezdheti a politikai vezetőkkel a konzultációkat az új kormány megalakításáról.

Bersani bízik abban, hogy ő kap kormányalakítási megbízatást, de elemzők szerint erre nagyon kicsi az esély. Még ha rá is esik Napolitano választása, mivel ő a legnagyobb parlamenti erő vezetője, az M5S határozottan elutasítja, hogy bizalmat szavazzon neki, így másnak kell átadnia a helyét, és innentől bármi lehetséges.

Napolitano mást is megbízhat a kormányalakítással, javasolhatja átmeneti vagy szakértő kormány megalakítását például a patthelyzetet lehetővé tévő választási törvény módosításának idejére. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS