2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Líbiában járt az Atomenergia-ügynökség

2004. január 02. 16:15, utolsó frissítés: 16:52

Mark Gwozdecky, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szóvivője pénteken Bécsben bejelentette, a szakértők munkájuk során a tripoli hatóságok "teljes együttműködését" élvezték. Összesen kilenc, a líbiai katonai nukleáris programhoz kapcsolódó létesítményeket látogattak meg, a tizediket, a természetes uránium tárolási helyét a közeljövőben keresik fel. Az ellenőrök csütörtökön tértek vissza az osztrák fővárosba.

A szóvivő ugyanakkor hozzátette: a NAÜ egyelőre nem vonhatja le azt a következtetést, hogy Líbia teljesen felhagyott volna nukleáris programjával és bejelentette valamennyi központját.

Gwozdecky közvetve válaszolt a NAÜ gyors ellenőrzésének körülményeit ért amerikai bírálatokra is. Leszögezte: az ügynökség vállalja a kizárólagos felelősséget az atomsorompó-egyezmény ellenőrzésében és ezért gyorsan reagáltak a líbiai bejelentésre.

Moamer el-Kadhafi líbiai vezető december 19-én jelentette be váratlanul, hogy az ország lemond a tömegpusztító fegyverek gyártását célzó programjairól.(mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS