2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Észak-Korea beengedi az amerikai atomszakértőket

2004. január 02. 16:11, utolsó frissítés: 16:43

Észak-Korea engedélyezi, hogy hamarosan amerikai szakértői küldöttség keresse fel az ország legfontosabb nukleáris létesítményét. A hírt pénteken jelentette be a dél-koreai kormány egyik illetékese, aki szerint a látogatás már a jövő héten megtörténhet. Az amerikai küldöttségben a szenátus két politikai tanácsadója mellett helyet kap egy atomszakértő, egy, a Stanford egyetemen kutató kínai származású atomtudós, valamint az amerikai külügyminisztérium korábbi vezető beosztású munkatársa.

Észak-Korea vasárnap jelentette be, hogy kész az atomprogramjával kapcsolatos hatoldalú tárgyalások folytatására az év elején, de ennek dátumát nem rögzítették. Kína azt szeretné, ha még a január 22-én kezdődő kínai holdújév előtt felújulnának a tavaly augusztusban megszakadt megbeszélések.

Ha a látogatás megvalósul, ez lesz az első alkalom, hogy Phenjan külföldieket enged az ENSZ fegyverzetellenőreinek tavalyi kitiltása és az atomsorompó-egyezményből való kilépése, valamint atomreaktorainak újraindítása óta az észak-koreai fővárostól 90 kilométerre északra fekvő jongbjoni komplexumba.

Az amerikai hírszerző ügynökség (CIA) szerint Észak-Korea jelenleg egy vagy két atombombával rendelkezik, és legalább további fél tucat gyártására képes a Jongbjonban felhalmozott mintegy 8000 radioaktív fűtőelemből. Phenjan már korábban bejelentette a fűtőelemek újrafelhasználásának befejezését. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS