2020. október 26. hétfőDömötör
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Szerbiában megválasztották Milosevicset, a magyarokat nem

2003. december 30. 12:59, utolsó frissítés: 12:59

Nehéz kormányalakítási tárgyalások várnak Szerbia és Montenegróra, miután a szélsőséges nacionalisták megnyerték a vasárnapi, előre hozott parlamenti választást, de nem tudnak kormányt alakítani sem önállóan, sem a Milosevics-féle „szocialistákkal” együtt. A DSS, a DS és a G17 Plus korábban úgy nyilatkozott, hogy semmi szín alatt nem fog közösködni a milosevicsi múltat idéző pártokkal. Belgrádi politikai elemzők ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy az említett három párt között feszülő mély ellentétek miatt nehéz lesz tartós koalíciót alakítaniuk. Ugyanakkor a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke, Kasza József lemondott tisztségéről, mert az Együtt a toleranciáért nevű koalíció nem érte el a parlamentbe való jutáshoz szükséges öt százalékos küszöböt.

A belgrádi szkupstinába bekerült hat párt, illetve párttömörülés vezetői közül ketten is – a radikális (SRS) vezér, volt csetnikvajda, Vojiszlav Seselj és a „szocialisták” (SPS) élén álló egykori államfő, Szlobodan Milosevics – a hágai Nemzetközi Törvényszék scheveningeni börtönében értesülhettek arról, hogy képviselővé választották őket.

A hágai Nemzetközi Törvényszék jogi intézmény, politikai események nem befolyásolják munkáját. Seseljt és Milosevicset népirtással, háborús és az emberiség elleni bűnökkel állították törvényszékünk elé. A perre összpontosítunk, a két vádlottnak is a védekezéssel kellene foglalkoznia – nyilatkozta a Népszabadságnak Jim Landale, a Nemzetközi Törvényszék szóvivője. A hágai törvényszék vádlottjai elvileg kérelmezhetik: helyezzék őket feltételesen szabadlábra, hogy hazamehessenek képviselőnek – mondta Landale, ám hozzátette: – Ez csak elméleti lehetőség. A gyakorlatban valószínűtlen, hogy hazaengedik őket Szerbiába. (népszabadság, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS