2021. május 18. keddErik, Alexandra
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Reding: aggasztóan nő az antiszemitizmus Európában

2013. január 29. 08:46, utolsó frissítés: 08:46

Az Európai Bizottság aggasztónak találja, hogy Európában növekszik az antiszemitizmus - mondta Viviane Reding, az unió javaslattevő-végrehajtó intézményének igazságügyi kérdésekben illetékes alelnöke hétfőn Brüsszelben, a holokauszt-emléknap alkalmából tartott ünnepségen.


Mint közölte, az EU bécsi székhelyű alapjogi ügynöksége az antiszemitizmus európai növekedéséről számolt be. Reding ugyancsak elítélően szólt a kisebbségek hátrányos megkülönböztetésének Európában még ma is szintén élő gyakorlatáról, felidézve azt a Camus-i gondolatot, hogy a demokrácia nem a többség jogát, hanem a kisebbség védelmét jelenti.

A bizottsági alelnök kitért arra is, hogy az európai egység gondolata "Buchenwaldban kezdődött" - értve ezen azt, hogy amikor az európai integrációs folyamat kezdeményezői megtették az első lépéseket, akkor még fogalmuk sem volt arról, milyen formát ölthet majd idővel Európa - csak azt tudták teljes bizonyossággal, hogy amit Buchenwald jelent, annak soha többé nem szabad megtörténnie, és hogy ezért cselekedniük kell.

Az Európai Bizottság brüsszeli székházában - a Berlaymont épületben - tartott megemlékező ünnepségen megnyitották azt a kiállítást, amely a Cseh Köztársaság területén található Terezín - az egykori Theresienstadt - gyűjtőtáborában a második világháború idején raboskodó lánygyermekeknek állít emléket.

A kiállítás címe - "A 28-as szoba" - azt a körletet jelöli, ahol a gondozónők minden erejükkel igyekeztek emberséges körülményeket teremteni az ott elhelyezetteknek. A kevés túlélők egyike, Helga Pollak-Kinsky a brüsszeli ünnepségen saját terezíni naplóbejegyzéseiből olvasott fel részleteket. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS