2021. december 1. szerdaElza
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Medián: nő a Fidesz és az MSZP támogatottsága, csökken az Együtt 2014-é

2013. január 24. 11:10, utolsó frissítés: 11:10

Magyarországon mind a Fidesz, mind az MSZP támogatottsága emelkedett az elmúlt időszakban, miközben az Együtt 2014 Mozgalom nem tudta megőrizni a megalakulásakor mutatott jelentős vonzerejét – írta a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet a legfrissebb elemzésében, amelyet a HVG is közölt.


A cég honlapján közzétett felmérés szerint elsősorban a két nagy párt erőviszonyaiban észlelhető változás: a Fidesz és az MSZP is fokozatosan távolodik az októberi mélyponttól. A teljes népesség körében a Fidesz októberben 22%-on állt, most 27%-os a támogatottsága, az MSZP-t pedig októberben 10%, most 16% választaná. A Demokratikus Koalíció 2, az LMP 3, a Jobbik 9%-on áll. 36% nyilatkozta azt, hogy „nincs pártja”.

A közvélemény-kutató a 6%-os támogatottságú Együtt 2014 választói mozgalomról azt írta, valószínűleg a bizonytalanok közül szerzett hívei egy része bizonytalanodott el újra, januárra ugyanis megint nőtt a választani nem tudók vagy nem akarók aránya. A Medián kutatása alapján Bajnai Gordon volt miniszterelnök, az Együtt 2014 társalapítója a politikusok rangsorának negyedik helyén áll.

Csak Orbán Viktor és Bajnai Gordon közül választva a szavazók 34%-a a jelenlegi kormányfőt, 32%-a pedig elődjét tartja alkalmasabbnak. A politikusok népszerűségi rangsorát Áder János államfő vezeti, őt Varga Mihály, Pokorni Zoltán, Bajnai Gordon, Rogán Antal és Orbán Viktor követi. A rangsor végén Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár áll.

A Medián szerint a tavaly júniusi mélypont óta (13%) valamelyest enyhült a lakosság pesszimizmusa, jelenleg a válaszadók 22%-a érzi úgy, hogy az országban jó irányba mennek a dolgok. Az elmúlt három hónapban kissé javult a kormány teljesítményének megítélése is – az elégedettség mutatója jelenleg 33 pontot tesz ki a százfokú skálán -, de az elmúlt egy évet áttekintve inkább stagnálás a jellemző.

Mindent egybevetve a lakosság csaknem háromnegyede (73%, ezen belül a fideszesek 18%) inkább negatívan ítéli meg a kabinet eddigi munkáját – írta a közvélemény-kutató.

A felmérést január 11. és 15. között készítették az ország több mint száz településén véletlenszerűen kiválasztott ezer felnőtt állampolgár személyes megkérdezésével. A közölt adatok hibahatára az adott kérdésre válaszolók számától függően plusz/mínusz 3-5%. (mti, hvg.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS