2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elhalaszthatják Chávez beiktatását

2013. január 05. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

Elhalaszthatják a rákbetegséggel Kubában kezelt Hugo Chávez, harmadik elnöki időszakra újraválasztott venezuelai államfő január 10-re tervezett beiktatását – közölte helyi idő szerint pénteken Nicolas Maduro alelnök az állami televízióban.

A beiktatás elhalasztásának ellenére Chávez mindenképpen hivatalban marad, és elnöki esküjét a legfelsőbb bíróság engedélyével, a testület előtt egy későbbi időpontban teheti le, amikor ezt egészségi állapota megengedi – mondta.

Az alkotmány az elnöknek lehetővé teszi az átmeneti távollétet 90 napos időszakra, amit további 90 nappal meg lehet hosszabbítani – mondta. A venezuelai alkotmány értelmében a megválasztott államfő „állandó hiányzása” esetén, a hivatalba lépésétől számított 30. nap után új választásokat kell tartani. Az alelnök szerint ez a helyzet nem áll fenn, Chávez változatlanul „működő elnöknek” tekinthető.

Maduro felszólította az ellenzéket, hogy ne menjen szemben az október 7-i választásokon kinyilvánított népakarattal. Egyben azzal vádolta az ellenzéket, hogy az ország destabilizálására törekszik, és vissza akarja fordítani a forradalmat.

Ernesto Villegas tájékoztatási miniszter csütörtöki közleményében arra figyelmeztette a lakosságot, hogy a nemzetközi sajtó – az ellenzék támogatásával – az elnök állapotának taglalásával pszichológiai háborút folytat. A miniszter szerint a „manipulációk” kiindulópontja az USA, ahol azt gondolják, hogy „eljött az ő idejük” egy „jobboldali támadás indítására”.

A nagy többséggel újraválasztott 56 éves venezuelai elnököt december 11-én Havannában – másfél éven belül negyedszer – műtötték meg, azóta nem mutatkozott, és nem szólalt meg nyilvánosan. Később közölték, hogy állapota rosszabbodott, súlyos tüdőgyulladást kapott, ezért légzési nehézségek léptek fel nála. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS