2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Monti a Montival Olaszországért szövetséggel indul a parlamenti választásokon

2013. január 05. 10:05, utolsó frissítés: 10:05

Mario Monti leköszönő olasz kormányfő bemutatta pénteken az általa vezetett választási szövetséget, amellyel a februári parlamenti választásokon indul.

Az Európai Bizottság egykori, 69 esztendős tagja elmondta, hogy a szövetség neve "Montival Olaszországért". "Azt remélem, hogy (az új szövetség) segíti majd a politika megújulását, és újrakelti a közönyössé vált olaszok politikai érdeklődését, ismét bevonva őket a közügyekbe " - mondta Monti.

Közvélemény-kutatások szerint a választásra jogosultak mintegy fele nem tervezi, vagy egyelőre nem döntötte el, hogy elmegy szavazni a február 24-25-i választáson. Monti alig több mint 12 százalékra számíthat. Baloldali riválisai, a Demokrata Párt (PD) és koalíciós partnere a Baloldal, Környezet, Szabadság 40 százalékra számíthat, míg a voksok negyedét kaphatja a valószínű jobbközép koalíció: Silvio Berlusconi volt kormányfő Szabadság Népe pártja és partnere, az Északi Liga.

Monti kifejtette, hogy a választások után az Európa és a reformok mellett elkötelezett pártok széles koalíciójában gondolkodik, és célja az olasz jobb- és baloldal "szélsőséges" elemeinek, továbbá a populista és Európa-ellenes mozgalmak háttérbe szorítása.

A közgazdász professzor elmondta, hogy a parlament felsőházában, a szenátusban egyetlen szövetséget vezetne, míg a képviselőházban a három különálló blokkból alakított koalíció élén állna. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS