2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jogvédők: drámaian megnőtt a letartóztatások száma Kubában

2013. január 04. 10:29, utolsó frissítés: 10:29

Drámaian megnőtt tavaly a politikai indítékú letartóztatások és bebörtönzések száma Kubában egy független emberi jogi szervezet szerint, amely "igazi reformok hiányában" idén is növekedést jósol ezen a területen.

Az emberi jogok kubai bizottsága nevű szervezet éves jelentése szerint 2010-ben 2074, tavalyelőtt 4123, tavaly pedig 6602 ellenzékit tartóztattak le politikai okokból.

A szervezet egyik illetékese a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: a jelenség egyfelől a lakosság növekvő elégedetlenségét mutatja, másfelől pedig azt, hogy a kormány fokozza erőfeszítéseit az ellenzéki mozgalmak háttérbe szorítására. Az elégedetlenség fő oka a szegénység és a kilátástalanság – tette hozzá Elizardo Sánchez.

Az országot csaknem öt éve irányító Raúl Castro piacorientált gazdasági reformokba kezdett ugyan, de Sánchez szerint ezek nem javították az életszínvonalat és az emberi jogok helyzetét a szigetországban. A jelentés szerint emiatt az idén nő majd mind az elégedetlenség, mind a letartóztatások száma. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS