2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Clinton hajlandó tanúskodni a bengázi támadás ügyében

2013. január 04. 10:25, utolsó frissítés: 10:25

Az amerikai külügyminiszter kész tanúskodni a bengázi amerikai konzulátus elleni terrortámadás ügyében, annak ellenére, hogy az utóbbi napokban egy vérrög miatt kezelték. A The Washington Post értesülése szerint Hillary Clinton "továbbra is eltökélt" abban, hogy megjelenjen a szenátus, illetve a képviselőház külügyi bizottsága előtt. Azt azonban nem tudni, hogy a meghallgatásra mikor lesz.

A külügyi tárca vezetője szerdán hagyta el a New York-i Presbiteriánus Kórházat, ahol az elmúlt négy napban a koponyájában, a bal füle mögött keletkezett vérrög miatt kezelték. Azt nem közölték, hogy a kórház végleg elbocsátotta-e Clintont, vagy csak rövid időre távozhatott az intézményből.

Hillary Clinton december 7-e óta nem mutatkozott a nyilvánosság előtt. A vérrög egy december közepi agyrázkódás miatt keletkezett, amelyet akkor kapott, amikor vírusos gyomor-megbetegedés miatt elájult.

Egyes republikánus politikusok szerint Clinton csak kifogásként használja fel betegségét arra, hogy kivonja magát a kongresszusi meghallgatás kötelezettsége alól. A szövetségi törvényhozás két meghallgatást tart a tavaly szeptember 11-én Bengáziban történt támadás körülményeinek feltárására. A támadásban meghalt Christopher Stevens amerikai nagykövet és három másik amerikai állampolgár. Clintonnak felelnie kell a konzulátus elégtelen védelmével kapcsolatos kérdésekre.

Sok republikánus politikus ürügyül használta fel a líbiai támadást, hogy "tüzet nyisson" az Obama-kormányra. Egy szenátusi jelentés szerint például a külügyminisztérium súlyos hibát követett el, amikor az arab ország romló belbiztonsági helyzete ellenére nem zárta be a líbiai Bengáziban működő képviseletet.

Márpedig Washingtonban tisztában voltak azzal – állt a jelentésben –, hogy a líbiai kormány nem képes szavatolni a konzulátus védelmét, a hírszerző szolgálatok jelentései szerint pedig egyre nőtt a fenyegetettség. Az amerikai külügyminisztérium elismerte, hogy voltak hiányosságok a líbiai amerikai diplomáciai képviselet biztonságának szavatolásában.

A republikánus szenátorok egy része ragaszkodik ahhoz, hogy a leköszönni készülő külügyminiszter maga adjon számot az ügyről. Azzal is fenyegetőztek, hogy a szenátusban megakadályozzák a külügyi tárca új vezetőjének jelölt John Kerry szenátor megerősítését addig, amíg Clinton személyesen nem jelenik meg a kongresszusi bizottságok előtt. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS