2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Titkos tévécsatornán nézte Mubarak a forradalmat

2013. január 03. 10:09, utolsó frissítés: 10:09

Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök egy titkos tévécsatornán, egyenes adásban nézte a 2011 eleji, bukásához vezető forradalom eseményeit, szemben azzal az állításával, hogy nem ismerte a helyzet komolyságát és nem tudott a tiltakozók elleni erőszakról – közölte szerdán egy tényfeltáró bizottság egyik tagja.

A fejlemény a megbuktatott politikus felelősségének újragondolásához, esetleg új tárgyaláshoz vezethet. Mubarakot tavaly életfogytiglani börtönre ítélték, de felelősségét csak abban állapították meg, hogy nem akadályozta meg a mintegy 900 ember halálát okozó erőszakot.

A politikus a tárgyalásán azt állította, hogy a munkatársai eltitkolták előtte a helyzet súlyosságát, nem adott utasítást az erőszakra, és nem is tudott róla. A tényfeltáró bizottság egyik tagja, Ahmed Ragheb jogász viszont elmondta, hogy az állami televízió egy kódolt műholdas adásban közvetítette az elnöki palotába a tiltakozás központjává vált Tahrír téren és Kairó más pontjain történteket.

"Mubarak közvetlenül tudott az elkövetett bűncselekményekről. A képeket élő adásban közvetítették számára, még belbiztonsági jelentésekre sem volt szüksége. Ez felveti a jog felelősségét az erőszakért" – mondta a jogász az amerikai hírügynökségnek.

A tényfeltáró bizottság 700 oldalas jelentését szerdán adták át Mohamed Murszi elnöknek. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS