2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

ENSZ: legalább 60 ezren meghaltak a szíriai harcokban

2013. január 03. 10:06, utolsó frissítés: 10:06

Az ENSZ szerdán közölt legújabb adatai szerint már legalább 60 ezer halálos áldozata van a Szíriában 22 hónapja zajló konfliktusnak. Ez jóval több, mint a rendszer ellen küzdő aktivisták eddigi, 45 ezres becslése.

A világszervezet emberi jogi főbiztosa által felkért szakértők öt hónapon keresztül hét különböző forrás adatait vetették össze, beleértve a damaszkuszi kormány által közölteket is, és így jutottak a 2011. március 15-től 2012. november 30-ig számított 59 648 fős listához.

Navi Pillay főbiztos szerdán Genfben "döbbenetesnek" minősítette az eredményt. – Mivel azóta is folynak a harcok, joggal beszélhetünk több mint 60 ezer áldozatról – tette hozzá egy nyilatkozatban.

Az ENSZ részéről utoljára májusban közölt adatot Ban Ki Mun főtitkár, aki akkor több mint 10 ezer áldozatról beszélt. Az új tanulmány szerint az erőszakos halálesetek átlagos havi száma a 2011 nyári ezerről tavaly júliusra 5 ezerre ment föl. Homsz környékén mintegy 12 ezren, a Damaszkuszt övező falusias körzetben 10 ezren vesztették életüket. Az adatokat az ENSZ nem bontotta fel aszerint, hogy a halottak közül ki volt lázadó, katona vagy polgári személy.

Ugyancsak szerdán közölte a világszervezet genfi menekültügyi irodája, hogy egyedül decemberben 84 ezer ember menekült a terjedő polgárháború elől külföldre, s ezzel félmillió fölé emelkedett a határokon túl menedéket kereső szíriaiak száma.

A szomszédos országokban regisztrált menekültek száma 478 ezer, de több tízezren még várnak arra, hogy jegyzékbe vegyék őket. Törökországban 150 ezer, Libanonban 130 ezer, Jordániában 120 ezer, Irakban 68 ezer menekültként regisztrált szíriai van. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS