2020. aug. 12. szerdaKlára
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

2012-ben megfeleződött az észak-koreai menekültek száma

2013. január 02. 10:34, utolsó frissítés: 16:10

Közel felére esett vissza tavaly 2011-hez képest a szegénység és a politikai elnyomás miatt Dél-Koreába szökő észak-koreaiak száma, elsősorban az északi oldalon megszigorított határellenőrzés következtében – közölte szerdán a szöuli országegyesítési minisztérium.

A tárca adatai szerint 2012-ben összesen 1508 észak-koreai menekült érkezett Dél-Koreába, az előző évi 2706-tal szemben. A menekültek száma ugyanakkor decemberben volt a legmagasabb, 215.

Az erőteljes éves visszaesést a déli illetékesek annak tulajdonítják, hogy a phenjani kommunista rezsim előző vezetőjének, Kim Dzsongilnek a 2011. decemberi halála után az északi hatóságok biztonsági aggodalmak miatt jelentősen megszigorították a határok ellenőrzését.

Egy szöuli kormányzati tisztségviselő elmondása szerint a közeli jövőben nem várható az észak-koreai disszidensek számának ugrásszerű emelkedése, „mivel jelenleg kevesen várakoznak Kínában vagy más országokban arra, hogy Dél-Koreába jöhessenek”.

Az országegyesítési minisztérium nyilvántartásai szerint Dél-Koreában jelenleg mintegy 24 600 észak-koreai disszidens él. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS