2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Francia "néphagyomány": 1200 autót gyújtottak fel szilveszter éjszaka

2013. január 02. 10:21, utolsó frissítés: 10:21

Szilveszter éjszakáján Franciaországban ismét felgyújtottak közel 1200 autót – közölte kedd este Manuel Valls belügyminiszter. Közlése szerint ez a sajnálatos hagyomány mit sem változott az elmúlt években, annak ellenére, hogy Nicolas Sarkozy volt elnök konzervatív kormánya néhány éve úgy döntött, nem tesz közzé hasonló adatokat, hogy ezzel is megpróbálja visszaszorítani az ilyen garázda bűncselekményeket.

A konzervatív politikusoknak az volt a véleménye, hogy az adatok nyilvánosságra hozásával csak lovat adnának az "évbúcsúztató" gyújtogatásban egymással versengő külvárosi fiatalok alá.

Franciaország jelenlegi szocialista kormánya ugyanakkor a bűnmegelőzésben a teljes átláthatóság mellett tette le a garast. Így kiderülhetett, hogy a most szilveszterkor elkövetett, összesen 1193 autógyújtogatás szinte semmilyen változást nem mutat 2009. december 31-éhez képest, amikor – az utoljára nyilvánosságra hozott adatok szerint – 1147 gépkocsi égett ki az országban.

Ez a fajta gyújtogatás az 1990-es években kezdődött Franciaország keleti részében, a Strasbourg körüli régióban, s leginkább a szegényebb negyedekre jellemző. A nagyvárosokat azonban kevésbé érinti a jelentős rendőri készültség miatt.

Manuel Valls belügyminiszter nyilatkozata szerint a rendőrség az idei újévre virradó éjszaka 339 randalírozót vett őrizetbe, de közvetlen összetűzésre a gyújtogatókkal csak Strasbourgban és Mulhouse-ban került sor. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS