2020. aug. 10. hétfőLőrinc
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Rábólintott a költségvetési alkura az amerikai képviselőház is

2013. január 02. 09:04, utolsó frissítés: 09:04

Az Egyesült Államok republikánus többségű képviselőháza is jóváhagyta (helyi idő szerint) kedd éjjel az úgynevezett „költségvetési szakadék” elkerüléséről kötött kétpárti megállapodást, amely így már csak az elnök aláírására vár.

A 257 szavazattal 167 ellenében megszavazott törvénnyel elkerülhetővé váltak a jelentős adóemelések és azok az összesen mintegy 600 milliárd dolláros költségvetési megszorítások, amelyeknek a korábbi tervek szerint január 1-jétől kellett volna életbe lépniük.

A képviselőházban többséggel bíró republikánusok egy napi intenzív politikai mérlegelés után tettek le arról a szándékukról, hogy további mintegy 300 milliárd dollárnyi kiadáscsökkentésekkel módosítsák a megállapodást. A kompromisszumot keddre virradóra elsöprő többséggel jóváhagyó szenátus vezetői ugyanis estére értésre adták, nem hajlandók újra szavazni egy módosított változatról.

Ha a republikánusok nem vonulnak vissza, akkor az a Joe Biden demokrata párti alelnök és a republikánusok szenátusi vezetője, Mitch McConnell által hétfőn kötött megállapodás teljes újratárgyalását tette volna szükségessé, a helyette automatikusan életbe lépő megszorítások pedig újabb recesszióval fenyegették volna a világ legnagyobb gazdaságát. A politikai felelősség mindezért a republikánusokra hárult volna.

A legtehetősebbek megadóztatásának jelszavával két hónapja újraválasztott Barack Obama elnök, aki a döntést jelentős politikai sikereként könyvelheti el, üdvözölte a képviselőházi szavazást, ugyanakkor leszögezte, hogy a történtek után nem kívánja megismételni a tavalyi év megosztó kongresszusi vitáját a hitelfelvételi plafonról.

Fehér házi beszéde után Obama azonnal visszautazott Hawaiira, hogy folytassa szabadságát, amelyet múlt szerdán a kétpárti egyeztetések ellenőrzése céljából szakított meg. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS