2020. október 30. péntekAlfonz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Több mint 170 millió euróval támogatja az EU a szerbiai reformokat

2012. december 21. 17:01, utolsó frissítés: 17:01

171,6 millió eurós támogatást nyújt az Európai Unió Szerbiának az ország reformterveinek végrehajtására - tudatta pénteken az Európai Bizottság.

A brüsszeli testület közleménye szerint a források az igazságszolgáltatás hatékonyabbá tételét, a szervezett bűnözés elleni küzdelmet, a többi között az ember- és fegyverkereskedelem visszaszorítását is szolgálják majd, de korrupcióellenes intézkedések is szerepelnek a támogatásban részesülő tervek között.

"Szerbia jó irányba indult, új törvényekkel és stratégiai reformokkal. Bízom abban, hogy ez a támogatás lehetővé teszi az ütem tartását, hogy az ország teljesíthesse vállalásait, és közelebb kerülhessen az unióhoz. Az igazságszolgáltatás javulása minden szerb állampolgárnak közvetlen hasznot jelent majd" - fejtette ki Stefan Füle, az unió bővítésért felelős biztosa.

A pénzből a szerbiai romák társadalmi beilleszkedését is támogatják, valamint a foglalkoztatást, az emberi jogokat, a kisebbségek helyzetének javítását előmozdító intézkedéseket is finanszíroznak.

A pénz az Előcsatlakozási Támogatási Eszköz keretéből származik, amely a 2007 és 2013 közötti pénzügyi időszakban 11,5 milliárd euróval gazdálkodhat. Ennek az eszköznek a célja, hogy az Európai Unióhoz csatlakozni kívánó országok célzott támogatáshoz juthassanak. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS