2021. december 2. csütörtökMelinda, Vivien
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Saron számolna fel zsidó telepeket?

2003. december 09. 11:07, utolsó frissítés: 11:07

Először jelezte Ariel Saron izraeli kormányfő, hogy megfontolja a ciszjordániai zsidó telepek egy részének elköltöztetését. Egy tel-avivi gazdasági tanácskozáson felszólalva, illetve a Boston Globe amerikai lapnak Izraelben adott interjúban hétfőn Saron jelezte, egyoldalú lépéseket vett fontolóra arra az esetre, ha a palesztinokkal folytatott béketárgyalások összeomlanak. Az elképzelés az, hogy csökkenteni kéne a Jordán folyó nyugati partján (Ciszjordániában) telepített izraeli csapatok létszámát, s esetleg zsidó közösségeket telepítenének vissza a térségből.


Saron az elmúlt évtizedekben (többféle kormányfunkcióban) a telepesítés egyik támogatója volt, és mindeddig soha nem jelentette ki, hogy telepeket üríthetnek ki a Jordánon túli palesztin területeken, jóllehet a béke érdekében teendő "fájdalmas engedményekről" tett már említést.

A Jordán nyugati partján és a Gázai övezetben 150 telepen mintegy 220 ezer zsidó él. A palesztinok földjük jogtalan elfoglalásának tartják a telepek létét, és azok felszámolását követelik. Az amerikai támogatással létrejött nemzetközi béketerv ugyancsak előírja az újonnan létesített telepek megszüntetését. Az Izraelben kormányon lévő Likud párt azonban ellenzi, hogy bármilyen mértékben is feladják az ellenőrzést a Jordán nyugati partján.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS