2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Jóváhagyták a Patriot-rakéták törökországi telepítését

2012. december 05. 15:45, utolsó frissítés: 15:45

A NATO-tagállamok külügyminiszterei jóváhagyták kedden, hogy a szövetség Patriot légvédelmi rakétaütegeket telepítsen Törökország szíriai határvidékére. Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár előzőleg arról igyekezett meggyőzni az orosz diplomácia vezetőjét, hogy a Patriotok telepítése kizárólag védelmi célokat szolgál.

Az atlanti szövetség ezzel akarja megakadályozni, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsime török területeket támadjon. Brüsszeli NATO-diplomaták közlése szerint a döntés értelmében a Patriot-ütegeket és kiszolgáló személyzetüket Németországnak, Hollandiának és az Egyesült Államoknak néhány héten belül Törökországba kell küldenie. A rakéták számáról és telepítésük pontos helyszínéről még nem született döntés. Nyilatkozatukban a külügyminiszterek hangsúlyozták, hogy a rakéták kizárólag a szövetségi partner Törökország védelmét szolgálhatják. Nem vethetőek be például egy Szíria feletti repüléstilalmi övezet ellenőrzésére.

A kedden kezdődött másfél napos tanácskozásuk keretében a NATO-tagállamok külügyminiszterei találkoztak az orosz diplomácia vezetőjével is. Rasmussen - mint azt sajtótájékoztatóján elmondta - a miniszterekkel együtt hangsúlyozta Szergej Lavrovnak, hogy a NATO a teljes átláthatóság szellemében jár el. A főtitkár szerint az oroszoknak nincs okuk meglepődni azon, ha az atlanti szervezet gondoskodik egyik tagjának biztonságáról.

Lavrov azonban - szintén újságírókkal találkozva - ismételten Moszkva aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a térségbe újabb fegyvereket telepítenek. Az orosz diplomácia irányítója ugyanakkor úgy vélekedett, hogy nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani azoknak a híreszteléseknek, miszerint a damaszkuszi vezetés vegyi fegyvereket vethet be a felkelők ellen. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS