2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Gotovina után Haradinajt is felmentették

2012. november 29. 13:42, utolsó frissítés: 13:42

A volt horvát tábornok, Ante Gotovina után újabb háborús bűnökkel vádolt délszláv parancsnokot mentettek fel Hágában. A Nemzetközi Törvényszék fellebbviteli tanácsa csütörtökön Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfőt, egykori gerillaparancsnokot mentette fel a vádak alól.


A délszláv háborúk idején elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében eljáró ENSZ-törvényszék ügyészsége háborús, valamint emberiesség elleni bűnökkel vádolta Haradinajt, és legalább húsz év szabadságvesztés kiszabását kérte.

A férfi az 1998-1999-es koszovói harcok idején az albán többségű Koszovó Szerbiától történő elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) nevű gerillahadsereg regionális parancsnoka volt. A belgrádi hatóságok szerint Haradinaj parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el.

Alig száz napja volt kormányfő, amikor vádat emeltek ellene Hágában. Akkor lemondott posztjáról, és feladta magát. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS