2020. október 1. csütörtökMalvin
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Megrongálódott atomreaktort indítanának újra Japánban

2012. november 21. 14:13, utolsó frissítés: 14:13

Jelentős javítási munkákat kell végrehajtani ahhoz, hogy újraindulhasson a hamaokai atomerőmű ötös reaktora, amely tavaly májusban leállítása közben rongálódott meg egy üzemzavar miatt – írta az üzemeltető vizsgálataira hivatkozva az Aszahi Simbun japán napilap szerdán.

A lap jelentése szerint a reaktor számos fontos és érzékeny alkatrésze – közük több, az atommaghasadást szabályozó eszköz – beszennyeződött és rozsdásodásnak indult, miután 2011. május 14-én mintegy négyszáz tonna finomítatlan tengervíz öntötte el a létesítményt, amelyből öt tonna bejutott a reaktortartályba is.

A tengervíz a vizsgálatok szerint megrongálta a szabályozórudakat mozgató alkatrészeket, emellett több csővezeték deformálódott, és a sós víz lyukakat mart a hűtővíz tárolására szolgáló tartályon is.

Az erőművet azért kellett leállítani tavaly, mert a fukusimai atombalesetet követően Kan Naoto akkori miniszterelnök biztonsági okokból elrendelte Japán összes nukleáris reaktorának lekapcsolását, amelyek addig az áramellátás 30%-áért feleltek. Azóta a szigetország 50 működőképes reaktorából mindössze kettőt indítottak újra a lakossági félelmek és a helyi önkormányzatok tiltakozása miatt.

A hamaokai erőművet üzemeltető Chubu Electric energiavállalat bízik benne, hogy a javításokat követően újraindíthatja a megrongálódott reaktort. Ehhez azonban a nukleáris szabályozó hatóság jóváhagyása is szükséges, amely szigorú vizsgálatokat helyezett kilátásba az újraindítás engedélyezése előtt.

Korábban Noda Jisihiko miniszterelnök az atomenergia 30 éven belül történő feladását ígérte energetikai programtervezetében. A decemberi előre hozott választások esélyese, az ellenzéki Liberális Demokrata Párt ugyanakkor elutasítja a nukleáris áramtermelés feladását, azzal érvelve, hogy az beláthatatlan károkat okozna az ország iparának. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS