2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Felmentette Hága Ante Gotovinát

2012. november 16. 15:32, utolsó frissítés: 15:32

A hágai Nemzetközi Büntetőbíróság jogerős ítéletében minden vádpontban felmentette Ante Gotovina és Mladen Markač horvát tábornokokat, akiket a nemzetközi ügyészség háborús és emberiesség elleni bűncselekményekkel vádolt. Az alig fél órán át tartó ítélethirdetés végén mindkettejüket azonnal szabadon is bocsátották, írja az Index.


Gotovinát tavaly áprilisban - a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús, illetve emberiesség elleni bűncselekmények miatt - első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték Hágában. A nyugalmazott tábornok volt az 1995. augusztusi, Vihar fedőnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében. Markac a különleges rendőri alakulatokat irányította, ő 18 évet kapott első fokon.

"A hágai ítélet igazságos, rendkívül elégedett vagyok" - idézte Ivo Josipovic köztársasági elnök első reakcióját a helyi sajtó a pénteki felmentő ítélettel kapcsolatban. "Tizenhét évig tartott, és az a fontos, hogy végül hazatérnek családjukhoz, és fontos az ítélet Horvátország számára is. Az eljárás nehéz volt, példa nélküli. A határozatot 3:2 arányban hozták meg, ami bizonyítja, hogy milyen keskeny a határ siker és sikertelenség, igaz és hamis, igazság és igazságtalanság között" - mondta Zoran Milanovic miniszterelnök. "Ez a háború nehéz volt, véres, igazságos, de voltak hibák, amelyekért a horvát állam felelős, nem Markac és Gotovina" - mondta, megköszönve a két tábornoknak, hogy kitartottak.

"Ez egy kivételes, történelmi pillanat Horvátország számára. Egy ilyen magas rangú, az ENSZ által alapított jogi intézmény megerősítette, hogy Horvátország védelmi, felszabadító háborút folytatott, a nemzetközi jog szabályai szerint" - mondta Josip Leko, a horvát parlament elnöke.

A horvát közszolgálati televízió (HTV) egyenes adásban közvetítette a hágai ítélethirdetést. A zágrábi Jellasics téren ezrek gyülekeztek délelőtt, hogy közösen kísérjék figyelemmel az eseményeket a kivetítőkön, de sokan voltak Pakostaneban, Gotovina dalmáciai falujában és Djurdjevácon, Markac Dráva menti városában is.

Bár a horvátok többsége felmentő ítéletben reménykedett, az első pillanatban alig merték elhinni, hogy ez megtörtént. A veteránok könnyeztek a televíziós közvetítés során, a szinkrontolmács az izgalomtól és az örömtől el-elcsukló hangon fordította a hágai bíró szavait, a riporterek által megszólaltatott parlamenti képviselők, utcai járókelők hangján érezhető volt a lelkesedés és az öröm.

Szerbiában pont ellentétes érzelmeket váltott ki az ítélet. A legnagyobb szerb bulvárlap, a Blic "Botrányos ítélet: Gotovina és Markač szabad, a Vihar mintha meg se történt volna" címen tudósított.

A szerbiai és boszniai szerb politikai elitet is felháborította Gotovina és Markač felmentése. Milorad Dodik bosznii szerb elnök "hihetetlennek és szégyenletesnek" nevezte a döntést, Rasim Ljajić szerb miniszterelnök-helyettes szerint pedig a hágai törvényszék elvesztette minden hitelét. A Tomislav Nikolić szerb államfő vezette kormányzó Szerb Haladó Párt (SNS) közleményében úgy foglalt állást, hogy a hágai törvényszék ítéletével legalizálta a Vihar hadműveletben a szerbek terhére elkövetett cselekményeket.

A vád szerint Gotovina és Markač, akik a Horvátország egyharmadát elfoglaló Krajinai Szerb Köztársaság visszafoglalására indított Vihar hadművelet vezetői voltak, a hadművelet során civilek elűzésére, meggyilkolására adtak utasítást, emberiesség elleni bűncselekményeket követtek el, köz- és magánvagyon elrablásában segédkeztek, és nem tettek lépéseket a hasonló bűncselekményeket elkövető beosztottjaik ellen. A nemzetközi bíróság nem találta bizonyítottnak a vádakat. Elvetették azt is, hogy Markač a háborús szabályokat megsértve adott utasítást négy, szerbek lakta település bombázására is.

Gotovina tábornokot évekig tartó bujkálás után a Kanári-szigeteken fogták el a hatóságok. Gotovinát és Markačot Horvátországban a lakosság egy jelentős része nemzeti hősként tartja számon. (index, mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS