2021. december 5. vasárnapVilma
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Obama megnyerte a választásokat

2012. november 07. 06:31, utolsó frissítés: 12:44

UPDATE 12:44 Izrael, Oroszország, Kína, Japán, Franciaország, Németország, a Dél-afrikai Köztársaság és Kenya is gratulált szerdán Barack Obama amerikai elnöknek újraválasztása alkalmából.


Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő hangsúlyozta, hogy hazája és az Egyesült Államok stratégiai kapcsolata soha nem volt olyan erős, mint most. "Folytatom az együttműködést Obama elnökkel az Egyesült Államok és Izrael biztonságának mint létfontosságú érdeknek a biztosítása céljából" – ígérte Netanjahu, akinek kapcsolata az amerikai elnökkel közismerten feszült.

Ehud Barak izraeli védelmi miniszter kijelentette a katonai rádió szerint: a leghalványabb kétsége sincs afelől, hogy Obama folytatja "Izrael támogatásán alapuló politikáját". "Biztos vagyok abban, hogy megoldunk minden nézetkülönbséget, amely felmerül a két ország álláspontjában" – tette hozzá Barak. Szilvan Salom kormányfőhelyettes a közszolgálati rádióban kijelentette, hogy Izraelnek és az Egyesült Államoknak közös érdekei és értékei vannak. "Barack Obama velünk volt a legkényesebb pillanatokban. Aki azt mondja, hogy nehéz és feszültségekkel teli lesz a kétoldalú viszony Obama második mandátuma idején, az téved" – mondta Salom.

A Kremlben egészében véve meglehetősen pozitívan fogadták a Barack Obama győzelméről szóló híreket – közölte Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. Az orosz államfő táviratban gratulált az amerikai elnök újraválasztásához, de az üzenet szövegét egyelőre nem hozták nyilvánosságra. A Kremlben azt remélik, hogy "az Oroszország és az Egyesült Államok kétoldalú kapcsolataiban és együttműködésében tapasztalt pozitív kezdetek fejlődni és tökéletesedni fognak a nemzetközi biztonság és stabilitás érdekében" – mondta az orosz elnök szóvivője.

Hu Csin-tao kínai államelnök és Ven Csia-pao miniszterelnök táviratban üdvözölte Obama amerikai elnököt, és gratulált újraválasztásához – közölte a kínai külügyminisztérium szerdán. A kínai államfő üzenetében utalt a két ország közötti kapcsolatokban az elmúlt négy évben tapasztalt "pozitív folyamatokra" – erősítette meg a gratuláció tényét Hung Lej külügyi szóvivő.

Noda Josihiko japán miniszterelnök is gratulált Barack Obama újraválasztásához. A tokiói kormányszóvivő a két ország védelmi szövetségének további mélyítése iránti reményét fejezte ki. Fudzsimura Oszamu kabinetfőtitkár közölte: "Mivel a kelet-ázsiai biztonsági helyzet feszült, a japán-amerikai szövetség fontossága felértékelődött. Reméljük, hogy a szövetség folyamatosan mélyülni fog. Obama elnök nagy hangsúlyt helyez az ázsiai-csendes-óceáni régióra, amit üdvözlünk."

Francois Hollande francia elnök kijelentette: Obama győzelme az amerikaiak "egyértelmű voksa" amellett, hogy hazájuk legyen nyitott, szolidáris, nemzetközi téren teljesen elkötelezett. "Biztos vagyok abban, hogy az ön új mandátuma idején meg fogjuk erősíteni partneri viszonyunkat országaink újbóli gazdasági növekedéséért, a munkanélküliség elleni küzdelemben és annak érdekében, hogy megoldást találjunk a fenyegető válságokra, különösen a Közel-Keleten" – olvasható az Élysée-palota által kiadott közleményben.

Angela Merkel német kancellár jókívánságait fejezte ki Obamának újraválasztása alkalmából, és németországi látogatásra hívta meg az elnököt. Merkel állást foglalt a szoros és baráti együttműködés folytatása mellett. A közös feladatok közül kiemelte a gazdasági és pénzügyi világválság, az iráni atomválság leküzdését, valamint az afganisztáni szerepvállalást.

Jacob Zuma dél-afrikai elnök azt hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államoknak fontos szerepet kell vállalnia az afrikai kontinens fejlesztésében, a kétoldalú viszony szempontjából pedig fontosnak nevezte a két ország együttműködését és annak erősítését. Az Európai Unió és Kína után az Egyesült Államok a harmadik legjelentősebb kereskedelmi partnere a Dél-afrikai Köztársaságnak.

Kenya, "most is, mint mindig, büszke arra a kapcsolatra, amely Barack Obamához, az apja révén ebből a kelet-afrikai országból származó amerikai elnökhöz fűzi" – jelentette ki Mwai Kibaki kenyai elnök. (mti)

UPDATE 12:37 Két és fél millió lájkot, több, mint 100 ezer kommentet és 289 ezer share-t kapott az a fotó, melyet Barack Obama a Facebook-oldalára tett ki, megköszönve az újraválasztását. Ezzel az elnök csúcsot döntött.UPDATE 12:32 A Magyar Külügyi Intézet munkatársa szerint az elmúlt szűk egy évtizedben jelentősen átalakult az Egyesült Államok társadalma, a fehér középosztály megnyerése már nem elég a győzelemhez az elnökválasztáson, ezért diadalmaskodhatott ismét Barack Obama.

Balogh István Amerika-kutató az MTI-nek szerdán azt mondta, a republikánus Mitt Romney arra számított, hogy a fehér középosztály szavazataival egyrészt hozza a saját bázisa támogatását, másrészt a bizonytalan szavazók körében is jól tud szerepelni.

E csoport egy jelentős részét azonban nem sikerült megszereznie, és "ami ennél is fontosabb", az afroamerikaiak és a spanyol ajkúak "szinte egy az egyben" Obamára voksoltak – fogalmazott a Nemzeti Közszolgálati Egyetem oktatója . Hozzátette, a demokrata jelölt jobb eredményt ért el a nők és a fiatalok között is, és "ez a választói koalíció" garantálja számára a győzelmet.

A Politico hírelemző portál közlése szerint felmérések alapján a választópolgárok 24 százaléka liberálisnak, 35 százaléka konzervatívnak, 40 százaléka pedig mérsékeltnek tartja magát, aki elvileg egyik irányhoz sem húz – fejtette ki. Rámutatott, az utóbbi csoportból azonban a gyakorlatban nagyon sokan a demokratákra szavaztak, tehát Obama a bizonytalanok és függetlenek körében is egyértelműen jobban teljesített.

A szakértő nem számít jelentős politikai változásra Obama második ciklusában, az elnök azonban most már megszabadult az újraválasztás terhétől, munkáját immár nem a választók, hanem a történelemkönyvek ítélik meg – jegyezte meg. Ezért fontos, milyen politikai örökséget hagy hátra például Irán, Szíria, Kína vagy az arab tavasz kérdésében – vélekedett.

Mint mondta, bár úgy tűnhetett, a piacok jobban örültek volna Romney győzelmének, de a CNN hírtelevízió korábbi hírei szerint valószínűleg ez a hatás – amely akár egyes gazdasági mutatókban is megmutatkozhat – csak rövid ideig tartott volna.

Bár a republikánus jelölt maga is üzletember, a vállalkozókat végső soron szintén az érdekli leginkább, hogy az Egyesült Államok – az elnök pártállásától függetlenül – miként képes a költségvetési deficit és az államadósság csökkentésére. (mti)UPDATE 9:14 Az Egyesült Államok jobbá tételéért végzett munka folytatódik, a válság után talpra álltak, de "a legjobb része még csak most jön" - mondta Obama, aki megígérte, hogy minden eddiginél motiváltabban fog visszatérni a Fehér Házba.

Örökké hálás leszek, amiért bíztatok bennem, és végig mellettem álltatok - dicsérte Obama köszönő beszédében a kampánystábot. Az újraválasztott elnök az amerikai álom ígéretét valósítaná meg, egy nagylelkű, toleráns, befogadó Amerikában bízik, amely "a legerősebb hadsereggel rendelkezik, de nem ettől erős, a leggazagabb állam, de nem ez teszi gazdaggá. Amerika attól különleges, hogy minden nemzetiségű embert képes összetartani" - mondta Obama.

UPDATE 8:14 Mitt Romney a bostoni kampányközpontban tartott beszédében elismerte a vereséget, és bejelentette: már telefonon gratulált Obamának. "Biztos vagyok abban, hogy nagyszerű nemzetünket sikerek felé kormányozza majd a jövőben is" - idézi az Index.hu Romneyt. A republikánus elnökjelölt külön kiemelte kampánystábja munkáját és azt, hogy Amerika nem engedheti meg magának a pártok közötti széthúzást.

UPDATE 7:14 Úgy tűnik, Obama Coloradóban is nyert - már 290 elektori szavazatot jósolnak neki a többséget jelentő, kötelező 270 helyett.

UPDATE 7:11 A The New York Times szerint Virginiában is nyert Barack Obama. Ha valóban így van, még kényelmesebb elektori többséget tudhat maga mögött az újraválasztott amerikai elnök.

6:25 Barack Obama amerikai elnök újabb négy évre kapott mandátumot az Egyesült Államok vezetésére. Romániai idő szerint 6 óra 19 perckor az elnök Twitteren köszönte meg választóinak a bizalmat.Az elnök az előrejelzések szerint nyert Ohióban, ezzel elérte a 270-es bűvös határt, sőt túllépte: 275 elektori szavazatra számíthat. Romney viszont a szavazatok számát tekintve egymillióval több voksot kapott. A republikánus jelölt kampányközpontjában lévők nem fogadják el az eredményt, republikánus politikusok újraszámolást emlegetnek, ám nem valószínű, hogy erre sor kerül a BBC szerint.A legutóbbi 12 alkalommal az a jelölt lett az USA elnöke, aki nyert Ohióban. Obama a szavazatok 78%-os feldolgozottságánál mintegy 20 ezer szavazattal vezetett ellenfele előtt. A demokraták megőrizték többségüket a szenátusban.

Obama chicagói kampányközpontjában támogatói végre felszabadultan ünnepelhettek, miután órákon keresztül óvatos reménykedéssel lesték a részeredményeket a kivetítőkön. Az emberek egymás nyakába borultak, zászlókat lengettek, sírtak örömükben.

A voksolás egyébként még nem fejeződött be: több államban még folyik a szavazás, utolsónak Alaszkában zárják le az urnákat, romániai idő szerint 17 órakor. Floridában, Virginiában és Floridában pedig még mindig annyira közeliek az eredmények, hogy nem kiáltottak ki egyértelmű győztest. (bbc, cnn)OBAMÁT VISSZAVÁLASZTOTTÁK

» Hivatalos: Romney lesz Obama kihívója

» Holtverseny alakult ki Obama és Romney között

» Alkotmányos Obama egészségügyi reformja

» Romney: hiba azt hinni, hogy a határozott külpolitika konfliktushoz vezet

» Országosan Obama vezet Romneyval szemben

» Betiltanák az abortuszt a republikánusok Amerikában

» Hivatalos: Romney a republikánusok elnökjelöltje, Paul Ryan az alelnökjelölt

» Romney: Obama meggyengítette Amerika pozícióját a világban

» Romney 12 millió új munkahelyet ígér

» "Kevesebb rugalmasság Putyin úrral szemben": felháborodott Oroszország Romney kijelentésein

» The Economist: ha nem Romney lenne az ellenfele, Obama vesztítene

» Clinton dicséri Obamát: ő sem tudta volna Amerikát helyrehozni 4 év alatt

» A nehezebb út választására kéri az amerikaiakat Obama

» A korábbinál is nagyobb lehet Obama előnye

» Romney: a palesztinok nem akarnak békét

» Kiszivárogtatási háború Obama és Romney között

» Chávez: ha amerikai lennék, Obamára szavaznék

» Szoros az állás a két amerikai elnökjelölt között

» Obama nem hibázott nagyot, Romney nem ért el áttörést első tévévitájukon

» A nézők szerint Romney nyert az elnökjelöltek vitájában

» Obama szerint Romney tisztességtelen volt a vitán

» Romney beismerte, helytelenül bélyegezte meg az amerikaiak 47%-át

» Amerikai sajtó: megnőtt az alelnökjelölti vita tétje

» Pew: Romney átvette a vezetést

» Romney: a békét az erő demonstrálásán keresztül lehet biztosítani

» Alkamazottait elbocsátással fenyegette egy milliárdos, ha Obama nyer

» A CNN szerint Biden, a CBS szerint Ryan győzött az alelnökjelölti vitában

» CNN-ORC: Obama nyerte a második tévévitát

» “Szegény kisebbségiek” versus “gazdag fehérek”?

» Obama nyerte a hétfő esti tévévitát

» BBC-felmérés: a világ Obamára voksolna

» Romney pozíciója tovább erősödik

» Korai szavazásra buzdítja híveit Obama

» Többségbe kerülhetnek a republikánusok a szenátusban is

» Beleszólt a hurrikán az amerikai választási kampányba

» Romney Ohióban is behozta Obama előnyét

» Obama-Romney: mindkét kampánystáb győzelmet vár

» A spanyol ajkú szavazókon múlhat Obama győzelme

» Az utolsó pillanatig kampányol Romney az ingaállamokban

» USA: romániai idő szerint kedden 13 órakor nyílnak a szavazókörzetek

» „First in the Nation”: egy New Hampshire-i kistelepülésen 5-5 szavazatot kapott Obama és

» Schulz: az európaiak jobban örülnének Obama győzelmének

» Egy kenyai boszorkánymester Obama fölényes győzelmét jósolja

» Miért éppen keddre esik az amerikai elnökválasztás?

» Romney járja az országot, Obama kosarazik

» A korai szavazók többsége demokrata

» Az összes amerikai államban megnyíltak a szavazóurnák

» Obama Chicagóban, Romney Bostonban várja majd a remélt győzelmet

» Game of Thrones: „Szavazz a szabad népre!”

» Magas részvétel az ingaállamokban, hosszú sorokban várakoznak az amerikaiak

» Több mint 2 milliárd dollárba került a 2012-es amerikai kampány

» Első exit pollok: Kentucky és Indiana Romney-ra, Vermont Obamára voksolt

» BBC-tudósító Virginiából: ez hosszú éjszaka lesz

» Obamának sovány előnyt mutatnak az exit pollok, de semmi sem biztos

» Obama nyerhetett abban a két államban, ahol Romney és az apja kormányzó volt

» Florida és Ohio: párezer szavazat dönthet az elnök személyéről

» Obama megnyerte a választásokat

» Így örvendeznek az interneten Obama újraválasztásának

» Az USA része lehet Puerto Rico

» Colorado szabadidős céllal legalizálta a marihuánát

» Maine államban házasodhatnak a melegek

» Montanában engedélyezték a szülő jóváhagyás melletti abortuszt

» Obama első intézkedése a "fiscal cliff" elkerülése lesz

» Hogyan hozná lendületbe Obama a gazdaságot? Elemzés

» AP: nem fog Obama karjaiba omlani a republikánus ellenzék

» A tálibok felszólítják Obamát, ismerje el afganisztáni vereségét

» Kétpárti megoldást keres Obama a deficitcsökkentése

» Rekordszámú nő lesz az amerikai politikai képviseletben

» Még mindig számolják a szavazatokat Floridában

» Kérlelhetetlen kongresszusi többség a republikánusok aduja

» Az amerikaiak a gazdasági helyzetért büntették Obamát

további közviták »

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS