2020. aug. 13. csütörtökIpoly
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Elvonult a Sandy, az élet lassan visszatér a rendes kerékvágásba

2012. október 29. 23:26, utolsó frissítés: 2012. október 31. 10:01

UPDATE: Tovább nőtt az Egyesült Államokban a Sandy poszttrópusi vihar halálos áldozatainak a száma, amely az NBC televízió szerint elérte a 46 főt.

A ciklon – amely helyi idő szerint hétfő este csapott le az ország keleti partvidékre – összesen 20 szövetségi államot érintett. A CNN hírtelevízió szerda hajnalban arról számolt be, hogy a térségben még mindig csaknem 7 millió ember van áram nélkül.

Az amerikai közlekedési minisztérium bejelentette, hogy New York államot 10 millió dollár (7,7 millió euró) gyorssegélyben részesíti. Az azonnali segély elsődleges célja az utak, a hidak, és a metró alagútjainak a helyreállítása. A minisztérium bejelentette, hogy Rhode Island állam 3 millió dolláros segélyt kap.Egy nappal Sandy pusztításai után ugyanakkor egyre több jel utal a helyzet normalizálódására. Így például ismét megnyitják New York legnagyobb légikikötőjét, a John F. Kennedy nemzetközi repülőteret.

Az illetékes hatóságok közlése szerint a repülőtér helyi idő szerint szerda reggel 7 órától (közép-európai idő szerint 13 órától) indít és fogad újra járatokat, egyelőre még korlátozott számban. A hatalmas New York-i repülőteret nem sokkal a Sandy érkezése előtt zárták be.

A John F. Kennedy repülőtérhez hasonlóan – egyelőre korlátozott forgalommal – szerda reggeltől megnyitják a New Jersey-i Newark nemzetközi repülőteret is.

New York polgármestere, Michael Bloomberg azt mondta: az életnek szerdától ismét vissza kell térnie a normális kerékvágásba. Bloomberg helyi idő szerint kedd este a manhattani városházán mondott beszédében úgy fogalmazott, hogy New York szerdán már ismét működni fog. "Legalábbis ott, ahol van áramszolgáltatás" – tette hozzá.

Kedden este ugyanis még mintegy 750 ezren voltak áram nélkül az amerikai városban. A városban létesített 76 kényszerszálláson még mindig több mint 6400 ember tartózkodik. "Mindent elkövetünk annak érdekében, hogy segítsünk helyzetükön" – mondta a polgármester.

Bloomberg megerősítette, hogy két nap kényszerleállás után szerdán ismét kinyitnak a New York-i tőzsdék. Az iskolák azonban még zárva maradnak, ami több mint egy millió diákot érint. Az ENSZ-ben sem újítják fel még teljes mértékben a munkát. (mti)

UPDATE: Tovább nőtt a halálos áldozatok száma: helyi idő szerint kedd délutáni összesítés szerint elérte a 29 főt. Az amerikai energiaügyi minisztérium szerint 8,1 millió ember maradt áram nélkül.

Barack Obama elnök szóvivője útján közölte, hogy az elmúlt két naphoz hasonlóan a szerdát is a viharkárok elhárításának irányítására fogja fordítani. Obama lemondta részvételét egy választási kampányrendezvényen, amelyet az egy hét múlva tartandó elnökválasztás kimenetele szempontjából döntő fontosságú "ingaállamban", Ohióban tartanak. (mti)

UPDATE: A Gallup közvélemény-kutató intézet kedden bejelentette, hogy a Sandy poszttrópusi ciklon miatt felfüggeszti az elnökjelöltek országos támogatottságának mérését, mert több "ingaállamban" gyakorlatilag lehetetlen elérni az embereket.

A Gallup példáját több más, az amerikai lakosság választási szándékait szondázó intézet is követte.

A mindkét nagy párt által egyaránt meghódíthatónak vélt Pennsylvania, Virginia és New Hampshire államban a potenciális szavazók a vihar miatt immár napok óta elsősorban saját biztonságukkal vannak elfoglalva, és szakemberek szerint nem alakítható ki reális kép, ha őket figyelmen kívül hagyják. (mti)

UPDATE: A még mindig hurrikánerejű ciklon távolról sem ült el: miközben a mintegy 1600 kilométer átmérőjű viharzónarendszer továbbvonult, Új-Angliát és a közép-nyugati államokat súlyos esőzések áztatják, a Nagy Tavak környékén Kanadából is erős szelet jeleztek, Virginiában és Nyugat-Virginiában 60 centiméternél is nagyobb hó esett.

Washingtonban, amelyet elkerült a vihar csapásiránya, kedden is állt a tömegközlekedés, a szövetségi hivatalok és az iskolák zárva tartottak. A vihar sújtotta régióban még nem indult újra a légiközlekedés. A Sandy miatt 15 ezer repülőjáratot töröltek. (mti)

UPDATE: 5-10 milliárd dollárnyi biztosítási és 10-20 milliárd dollárnyi gazdasági veszteségeket okozhat a Sandy – becsülte meg a Eqecat nevű, katasztrófák modellezésére szakosodott cég. A Wall Street elemzői korábban 5 milliárd dollárra tették a biztosítási károkat, melyeket szerintük az ágazat könnyedén tud kezelni. A tavalyi Irene hurrikán ehhez képest 4,3 milliárd dollárnyi biztosítási veszteségeket okozott. (reuters)

UPDATE: Már a harmadik atomreaktort állítják le az Egyesült Államok keleti partvidékén a Sandy hurrikán miatt. A New Jersey szövetségi államban lévő Hancocks Bridge településen, a Delaware folyó partján lévő atomerőmű reaktorát leállították, mert hat vízszivattyújából négy felmondta a szolgálatot - közölte az atomerőművet működtető társaság (PSEG). Az atomerőmű helyzete stabil, nem fenyegeti veszély a környezetet és a lakosságot. Korábban az Oester Creek-i és az Indian-Point-i atomerőművet is leállították. (hvg.hu)

UPDATE: Helyi idő szerint kora délutántól korlátozottan újraindulhat a tömegközlekedés Washingtonban. Ugyancsak korlátozásokkal ismét megnyitják a New York körüli hidakat a mentésben résztvevők számára. (hvg.hu)

UPDATE: Hétfő után kedden is zárva tartanak az amerikai értékpapírpiacok. Az üzemszünet elrendelése mind a hagyományos tőzsdei kereskedésére, mind az elektronikus piacokra vonatkozik.

A nagy tőzsdeüzemeltető vállalatok korábban azt jelezték, hogy szerdán már nagy valószínűséggel megnyílik a New York-i parkett.

A tőzsdeüzemeltetőket tömörítő tanács keleti parti idő szerint kedd délelőtt próbaüzemmódban beindítja tartalék kereskedési rendszerét, és a szerdai kereskedési nap megtartásáról vélhetően ennek eredményeit figyelembe véve dönt majd. (mti)

UPDATE: Amatőr videók dokumentálják a Sandy erejét:UPDATE: New Yorkban és környékén legkevesebb 168 embert kell kimenteni, 59 helyszínen – nyilatkozta a parti őrség (Coast Guard) egy parancsnoka a CNN-nek.UPDATE: Szennyvíz árasztotta el Connecticutot: Norwalkban a tengervíz végigsöpört a város szennyvíz-tisztítóján. Mivel az ivóvíz is szennyeződhetett, senkinek nem ajánlják, hogy csapvizet igyon. (wabc.com)UPDATE: Sandy, a Nemzetközi Űrállomásról filmezve.UPDATE: Így dönt ki fákat a vihar.UPDATE: Már 7 millió személyt érintenek az áramkimaradások az Egyesült Államok északkeleti részén. New Yorkban 1,8 millió, New Jerseyben 2,3 millió, Massachusetsben 322 ezer, Pennsylvaniában 1,2 millió, Connecticutban 619 ezer, Delawareben 72 ezer, Washingtonban 24 ezer, Marylandben 195 ezer, Rhode Islandon 117 ezer, New Hampshireben 234 ezer, Maineben 83 ezer személy maradt áram nélkül. (cnn)

UPDATE: Átszakadt egy gát New Jersey északi részén, Moonachie közelében. A közeli folyó három városkát öntött el körülbelül 1,5 méteres vízzel. Az elárasztott térségben mintegy 2 ezer lakos él. (reuters)


UPDATE: Eddigi adatok szerint az Egyesült Államokban 16 halottja van a Sandynek (5 New Yorkban, 2 Marylandben, 2 Connencticutban, 3 New Jersey-ben, 2 Pennsylvaniában, 1-1 halálos áldozat van Virginiában és az elsüllyedt HMS Bounty hajón). A Karibi-térségben 67, Haitin pedig 51 áldozatról tudnak. A számok azonban nem véglegesek. (hvg.hu)

UPDATE: Továbbra is lóg a Sandy pusztításának egyik ikonikus képévé vált daru az 57. utcában. A daru 80 emelet magasságban tört el, majd átfordult. Egyelőre a hatóságok annyit tehetnek, hogy a környező utcákat kiürítik.UPDATE: 15 épület áll lángokban New York Queens városrészében, a tüzet 170 tűzoltó próbálja megfékezni. A tűz oka egyelőre nem ismert, ketten megsérültek.


UPDATE: A Sandy hurrikán elsüllyesztette hétfőn a Bounty nevű háromárbocos vitorlást, amelyet a XVIII. századi matrózlázadás miatt híressé vált, azonos nevű elődje hasonmásaként a hatvanas években építettek meg egy filmforgatáshoz.


A legénység 14 tagját helikopterrel kimentették, a kapitány és egy másik hajós eltűnt - közölte az amerikai parti őrség. A katasztrófa helyi idő szerint a hajnali órákban történt.A kapitány segélykérő üzenetet küldött, és közölte, hogy nincs áram, ezért nem tudják kiszivattyúzni a hajóűrbe betört vizet. Miután három méteres víz árasztotta el őket, a legénység mentőcsónakba szállt, és a sorsára hagyta a hajót Észak-Carolina partjai magasságában, a Hatteras-foktól 140 kilométerre délkeletre. UPDATE: Hét, az East River alatt levő metróalagutat árasztott el a víz. A metrót üzemeltető hatóság közölte, akár 4 napig is eltarthat, míg az alagutakat megtisztítják. A hatóságok aggódnak amiatt, hogy a sós víz kárt tehet a berendezésekben.


UPDATE: A New York-i Bellevue Emergency Hospital alagsorát elöntötte a víz, a kórház áramellátását generátorok biztosítják. Nem érkeztek hírek sérültekről. Az NYU Langone Medical Center 200 páciensét evakuálni kellett.

UPDATE: Sosem látott árhullám érte el New Yorkot: az aluljárókat és a metróalagutakat elöntötte a víz, alsó-Manhattan nagy részén szünetel az áramszolgáltatás, New Jerseyben pedig partomlásról számolnak be. A BBC szerint a szupervihar okozta károk felmérése azonban korántsem ért véget, így ezek az adatok nem véglegesek.UPDATE: a CNN jelentése szerint a Sandy-nek eddig 13 halálos áldozata van az Egyesült Államokban, egy további Kanadában. 13 állam és D. C. egyes részein szünetel az áramszolgáltatás, összesen 6,5 millió személy maradt áram nélkül, 200 kórházi pácienst kellett evakuálni.

UPDATE: a New York Manhattan városrészében tartózkodó Dancs Artúr romániai idő szerint hajnali 4-kor jelentkezett be utoljára. Hajnali 3-kor egy áramszünet után jelezte: "Egy pár perce robbanás hallatszott az Avenue C és az East River találkozásától nagy fényjelenséggel - valószínűleg áramkisülés az áramszolgáltatótól . Az internet közben visszatért, és az áram is. Az East Rivernek éles kanyarulata van az East Village-nél, de a jelek szerint nem vette be a kanyart, hanem elöntötte az áramgenerátorokat ... félelmetes zöldes tűzijáték volt!"


Rá egy órára ezt írta Facebookján: "Egy újabb robbanás után a város sötétbe borult... nincs több frissítés. Szorítsatok értünk. Félelmetes és kísérteties a város..."


UPDATE: Elérte New Jerseynél a Sandy poszt-trópusi ciklon központja az amerikai szárazföldet - jelentette helyi idő szerint hétfő este (romániai idő szerint éjjel 4-kor) az amerikai Nemzeti Hurrikánközpont (NHC). Nem sokkal később Mario Cuomo, New York állam kormányzója azt közölte: az állam területén legkevesebb öt halálos áldozata van a viharnak. Atlantic Cityben egy ember szívrohamban meghalt az evakuálás közben. A torontói rendőrség a Sandy előszelének rovására írta egy nő halálát, amit egy szél által leszakított tábla okozott azt utcán.

A több száz kilométer szélességben vonuló Sandy Atlantic Citytől 10 kilométerre délnyugatra ért partot, a széllökések sebessége 129 kilométert ért el óránként.

A Nemzeti Hurrikánközpont helyi idő szerint hétfő este a Sandy hurrikánt poszt-trópusi ciklonná minősítette át. Ez azt jelenti, hogy a vihar még mindig hurrikánerejű (vagyis a széllökések ereje még mindig jóval felette van az NHC szerinti óránkénti 104 kilométeres alsó kategóriahatárnak), de elvesztette a trópusi ciklonok tulajdonságait - többek közt már nem az óceán feletti meleg levegőből táplálkozik, úgynevezett téli ciklonná vált - és a szakemberek technikailag egyfajta hibridként kezelik.

Hétfő estére a vihar előszele miatt, amely a szárazföldre több tucat kilométernyire behatolva megrongálta az elektromos hálózatot, több mint 3 millió ember maradt áram nélkül. Az evakuálásra felszólított lakosok száma meghaladta az egymilliót. Több part menti település részben vagy egészben víz alá került.

A Sandy miatt az érintett területeken, amelyek lakossága elérheti az 50-60 milliót, leállították a légi, a vasúti és a helyi tömegközlekedést. New Yorkból Washingtonba eljutni gyakorlatilag lehetetlen. A vihar megzavarta az amerikai választási kampányt, az elnökjelöltek lemondták hétfői és keddi szerepléseiket.

Manhattan alsó része vízben áll és sötétbe borult. A hidak és az alagutak lezárása miatt a városrész gyakorlatilag elszigetelődött. New Yorkban a szél megrongált egy 90 szintes házat építő darut, egy többemeletes épület pedig részben összeomlott.

A vihar - amelybe a trópusi és a sarkvidéki léghullámok mellett már egy Kanadából levonuló rendszer és belekeveredett - Nyugat-Virginiától Kentucky államig méteres hóesést okozhat az Appalache-hegységben.

A Sandy, mielőtt elérte volna az amerikai szárazföldet, 69 életet követelt, több embernek nyoma veszett.

UPDATE: Nem sokkal romániai idő szerint hajnali 2 óra után partot ért New Jersey partjainál Sandy, amelyet ugyan hurrikánból poszt-trópusi ciklonná fokoztak le, de így is ostromállapotot okozott a keleti partvidék nagy részén - írja a HVG. A vihar kora hajnalig két halálos áldozatot követelt a térségben (New York és Maryland), az anyagi károkat 10-20 milliárd dollár körülire becsülik.

UPDATE: A CNN jelentése szerint a manhattani Battery Parkban már 3,4 méter magas víz áll, a Con Ed áramszolgáltató pedig lekapcsolt egyes dél-manhattani városrészeket az ellátásról - írja az Index. A Weather Channel élő közvetítése szerint a vízszint egyre emelkedik, a fények pedig egyre több helyen alszanak ki.

UPDATE: Az amerikai hurrikánközpont hurrikánból poszt-trópusi ciklonná minősítette át Sandyt. Mivel csillapodott, és óránként 140 kilométer per órás erősséggel fúj, így már nem számít hurrikánnak.

A Sandy hurrikán központja 90 kilométerre van a New Jersey állambeli Cape Maytől és 3-5 órán belül eléri a szárazföldet - jelentette be hétfőn az Egyesült Államok Nemzeti Hurrikánközpontja.A hurrikán mozgásának sebessége a hétfői nap folyamán felgyorsult és elérte az óránkénti 45 kilométert, ezért a vártnál előbb ér partot. A vihar központjában a széllökések sebessége eléri az óránkénti 145 kilométert.

A kaszinóvárosként ismert Atlantic City már víz alatt van.


New Yorkban, Manhattan csücskében, a Battery Parkban óránkénti 137 kilométeres szélsebességet mértek. A Transindexnek beszámoló szemtanú szerint a városnak ezen a részén épp most tombol egy kis eső, ami hol felfelé, hol vízszintesen esik. "Mindenki otthon ül, sörözik, és végre van idő főzni és olvasni - meg néha feltörölni a becsorgó vizet" - írja.


Lezárták az alagutakat Manhattan és New Jersey és Brooklyn között, ha a szél tovább erősödik, akkor a hidak is le lesznek zárva. A vihar 2 órán belül éri el a partot Atlantic City (New Jersey) környékén.


Az észak-keleti partvidékről százezreket telepítettek ki, a nagyvárosok tömegközlekedése leállt, az alacsonyabban fekvő településeket pedig megpróbálják homokzsákokkal megvédeni.

Ez egy "tökéletes vihar" lesz, egyszerre rekordméretű áradásokkal, kidőlő fákkal és havazással. Olyan - a tűz és a földrengés kivételével talán minden lehetséges pusztítást magába foglaló - természeti csapás, amilyet az Egyesült Államokban 1991-ben láttak utoljára, de feltehetően még annál is nagyobb. A hurrikán még nem érte el a szárazföldet, de az eső már folyamatosan zuhog, és sejthető, hogy a meteorológusok nem tévedtek, amikor legalább 30 centiméternyit jósoltak. A hírtelevíziók csapzott helyszíni tudósítói élő kapcsolásban, percről percre tudósítanak az utolsó előkészületekről.

Amerika történetének legnagyobb kiterjedésű viharában az előrejelzések szerint csak a szél 3 milliárd dollárnyi kárt okozhat és akár tízmillió ember is áramellátás nélkül maradhat.

"Nem tudjuk eléggé hangsúlyozni: ne próbáljanak meg kimenni és hőssé válni, mintha semmi sem történne. Valami igenis történik. Mi is azt akarjuk, hogy maradjanak otthon, ez nagyon fontos" - hangsúlyozta Chris Christie, New Jersey állam kormányzója.

"Önök nem tudják elejét venni annak, hogy szükséghelyzet alakuljon ki, de annak igen, hogy szükséghelyzetet teremtsenek" - szólította meg a New York alacsonyan fekvő területeiről kitelepítendőket a metropolisz polgármestere, Michael Bloomberg.

"Ha nem engedelmeskednek a kitelepítésnek, akkor nemcsak a saját életüket teszik kockára, hanem azokét is, akik önöket fogják menteni" - hangsúlyozta Bloomberg.

New Yorkban nem tartóztatják le azokat, akik az otthon maradás mellett döntöttek, a hangsúly a személyes felelősségen van. A szövetségi katasztrófa-elhárítás (FEMA) közleményben szólította fel a lakosságot, hogy halmozzon fel háromnapi készleteket és közölte, hogy hol lehet megtalálni a legközelebbi menedékeket. Az emberek, ha nem is pánikhangulatban, de meglehetősen gondterhelten vásárolnak vizet, élelmiszert, generátort, elemet és gyertyát.

A Pepco áramszolgáltató automata hívásokkal, az internet-, kábeltévé és mobilszolgáltató Verizon pedig e-mailben és a televízión keresztül értesítette ügyfeleit, hogy készülékeik működése akár napokra is megszakadhat. Martin O'Malley marylandi kormányzó a pártjukat fogta: "Akár két napig is eltarthat, amíg a helyzet eléggé biztonságosra fordul ahhoz, hogy a szerelőautók kivonuljanak a megrongált vezetékekhez" - mondta.

A sarkköri fuvallatokkal keveredő trópusi hurrikán az előrejelzések szerint a New Jersey állambeli Atlantic Citynél valamikor keddre virradóra éri majd el az addigra már alaposan felázott szárazföldet és Philadelphia felé halad tovább. A The Washington Post által közölt térkép szerint a vihar fő csapása Washingtont még érinteni fogja, New Yorkot pedig éppen hogy elkerüli.

Az amerikai fővárosban ugyanúgy leállt a tömegközlekedés és ugyanúgy bezártak az iskolák, mint az ország pénzügyi és kulturális központjában. A hivatalok zárva tartanak, a csaknem éjszakai sötétségbe borult utcákon csak itt-ott bukkan fel néhány, a vihar teremtette csapdába esett turista, aki sem busszal, sem vonattal, sem repülővel nem tud elutazni.

A The New York Times ábrája a washingtoni napilapétól kissé eltérően azt mutatja, hogy a legsúlyosabb esőzések Delaware-ben, a legnagyobb, az óránkénti 80 kilométert meghaladó szél New Jerseyben, Atlantic City és Cape May között, a legnagyobb tengeri árhullám pedig a New York-i Long Island északi partvidékén és a connecticuti New Havennél lesz.

Akárhogy történjen is: a hurrikánt övező vihart, amely 1600 kilométeres szélességben vonul majd végig a kontinensen, várhatóan mintegy 50 millió ember fogja megszenvedni. Kilenc államban és Washington D.C.-ben hirdettek szükségállapotot.

A vihar vonulása miatt várhatóan 10 millióan maradnak áram nélkül. New Jerseyben két nukleáris reaktor működését valószínűleg fel kell majd függeszteni.

A keleti partvidéken már több mint 1,6 millióan várnak a szolgáltatás helyreállítására. A kanadai Hydro-Québec elnevezésű cég hétfőn villanyszerelőket küldött át a szomszédos Vermont államba, hogy segítsenek a vezetékek javításában.
(tudósítónktól/mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS