2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Orbán saját táborát erősítette, Bajnai az el nem kötelezettekhez szólt

2012. október 24. 08:43, utolsó frissítés: 08:54

Az MTI által megkérdezett elemzők szerint Orbán Viktor magyar kormányfő október 23-i ünnepi beszédével saját tábora megerősítését célozta meg, Bajnai Gordon visszatérését viszont eltérően látják a szakemberek.


Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány vezető elemzője az MTI-nek az állami ünnepség kapcsán azt mondta: a kormánypárti rendezvény tudatosan felépített, egész napra szóló politikai akció volt, amely tulajdonképpen a békemenettel indult és a miniszterelnök beszédében csúcsosodott ki. Úgy vélte: Orbán Viktor beszédének lényege alapvetően a saját tábor megerősítése volt, másrészt a politikai erő felmutatása.

"Ha megnézzük, akkor a kormánypárti rendezvényen közel tízszer annyian voltak, mint az összes ellenzéki rendezvényen együttvéve" – mondta Lánczi Tamás, jelezve, hogy ezzel az utcai jelenlétet, az "erődemonstrációt" a kormánypártok megnyerték. Hozzátette: ennek megfelelően az üzenetek nagy része is a jobboldal törzsközönségének szólt, ugyanakkor nyilvánvaló, Orbán Viktor üzent a brüsszeli elitnek is, azt jelezve, hogy a túlzottdeficit-eljárással és bármilyen más, Magyarországgal szemben támasztott elvárással szemben nagyon keményen fog harcolni.

A Századvég vezető elemzője szerint a kormányfőtől "hallottuk már ezt a hangot", ám az elmúlt hónapok beszédeihez képest a mostani erőteljesebb volt. Ez összefügg azzal, hogy Brüsszel is sokkal keményebb álláspontot fogalmaz meg Magyarországgal, illetve a magyar kormánnyal szemben, mint más országok esetében.

Bajnai Gordon visszatérésével összefüggésben Lánczi Tamás arról is beszélt, hogy a kormány egyszerre van külső és belső nyomás alatt, ami jó alkalmat teremt "mindenféle ellenzéki akcióra". Úgy vélte: a volt kormányfő is ezért lépett be most ismételten a politikába. Mint mondta, csak utólag lehet megítélni, hogy ez mennyire volt jó vagy rossz döntés, az azonban bizonyos, hogy másfél évvel a választások előtt szokatlanul korai. Akár stratégiai hiba is lehet a Haza és Haladás Egyesület vezetője részéről, hogy ilyen korán jelentette be a visszatérését, mert ezzel lehetőséget ad ellenfelei számára arra, hogy "leamortizálják" azt a politikai tőkéjét, amelyet az elmúlt két évben felhalmozott.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője Orbán Viktor beszéde kapcsán azt mondta, hogy a miniszterelnök tartalmában és stílusában is a tőle megszokott üzeneteket hangoztatta. Célcsoportja az az 1,2-1,5 milliós választói csoport, amely a Fidesz táborát alkotja – tette hozzá, kiemelve: Orbán Viktor régóta úgy tartja hatékonyan egyben ezt a tábort, hogy egy "idegenekből és nemzetellenesekből" álló ellenségképet fest fel, és velük szemben a saját kormányát állítja a szabadságharcos szerepébe. Alapvetően ez a szokásos üzenet volt ennek a beszédnek is az alapja – jegyezte meg a politológus.

A Political Capital vezető elemzője a miniszterelnök stílusáról szólva jelezte: nem volt túlságosan kemény, a kormánypárti szerep ebből a szempontból jelentős korlátot is jelent. Összességében a kormányfő minden bizonnyal elégedettséget okozott saját híveinek, de ezen a körön kívül túlságosan nagy figyelmet aligha kelt – vélte Juhász Attila.

A politológus Bajnai Gordon szerepléséről azt mondta: már a rendezvény előtt jóval nagyobb figyelem irányult rá minden más szónoknál, amelynek az is oka, hogy tőle eddig nem volt megszokott a néptribun szerep, gyakorlatlanságához képest azonban egy jól felépített, határozott beszédet mondott, és fontos politikai szereplőként, immár nem egyszerűen volt miniszterelnökként, hanem a jelenlegi kormány kihívójaként pozícionálta magát. Ő a beszédével egyértelműen a választói közepet célozta, amelynek jelentős részét a jelenlegi pártok iránt el nem kötelezettek alkotják – tette hozzá.

Bajnai Gordon alapvetően más helyzetben van, mint Orbán Viktor, neki és a vele szövetséget alkotó szervezeteknek ugyanis nincs saját, már felépített és összetartó politikai tábora – mondta Juhász Attila, és utalt arra: ennek megteremtésének kísérlete az a folyamat, amely az október 23-i rendezvénnyel indult el.

Az időzítést is ez magyarázza – folytatta a vezető elemző, megjegyezve: Bajnai Gordon egyesülete, valamint a Milla és a Szolidaritás nem várhatott tovább akkor, ha 2014-ben eséllyel kíván elindulni a választásokon, főként, hogy a választási regisztráció bevezetése miatt már jövő nyáron kampány kezdődhet. Ezzel nyilvánvalóan kényszerhelyzetbe is kívánják hozni az ellenzék többi szereplőjét – tette hozzá. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS