2021. október 28. csütörtökSimon, Szimonetta
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Milla-tüntetés és Békemenet: október 23. Budapesten

2012. október 23. 12:54, utolsó frissítés: 12:54

Magyarországon október 23-án ünnepségeket, tüntetést és felvonulást szerveznek különböző pártok és mozgalmak. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 56. évfordulóján az Országház előtti Kossuth Lajos téren Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök jelenlétében felvonták a nemzeti lobogót. A nemzeti ünnep alkalmából délelőtt tíz órakor megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt az Országház.


A Kossuth téren délután négy órakor folytatódik az állami ünnepségsorozat, Orbán Viktor szólal fel, majd a programot a Ghymes együttes fellépésével Szabadság koncert követi. Tarlós István főpolgármester a fővárosban, a Magyar Rádió előtt mond ünnepi beszédet.

Az MSZP a Táncsics Alapítvánnyal közös ünnepi megemlékezést tart a XI. kerületben, itt többek között Mesterházy Attila, az MSZP elnöke is beszédet mond.

A Jobbik a Deák téren tart nagygyűlést a nemzeti ünnep alkalmából. Vona Gábor, a párt elnöke, Morvai Krisztina EP-képviselő, valamint Murányi Levente, a Jobbik országos alelnöke, 56-os forradalmár beszédét követően fáklyás felvonulást tartanak.

A Demokratikus Koalíció az Egyetem téren ünnepli az évfordulót, az eseményen Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke szólal fel.

A kormányközeli CÖF-CET-Békemenet Egyesület délutánra Békemenetet hirdetett, amely a Széna térről indul, és a Margit körúton, a Margit hídon át, a Nyugati pályaudvart érintve a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Alkotmány utcán át ér a Kossuth térre, az állami ünnepségre.

Délután 15 órától az Egymillióan a magyar sajtószabadságért (Milla) tüntetést tart Fejezzük be a múltat! címmel Budapesten, a Szabad sajtó útján, amelyen "egy új társadalmi szövetség programját" hirdetik meg. "E szövetség legfontosabb célja, hogy az ahhoz csatlakozó polgárok közreműködésével lerakjuk az új magyar köztársaság alapjait" - áll a felhívásukban. A tüntetést élőben magyarországi idő szerint 14:45-től ezen a linken lehet követni. (mti, hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS