2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Tíz új drónt vásárolna a CIA

2012. október 20. 09:43, utolsó frissítés: 09:43

Növelni akarja pilóta nélküli harci repülőgépeinek számát az amerikai Központi Hírszerző Hivatal, a CIA - jelentette a The Washington Post című amerikai napilap pénteken, David Petraeus igazgató javaslatára hivatkozva.

Egy ilyen lépéssel megnövekedne a hírszerzés képessége arra, hogy Pakisztánban és Jemenben halálos csapásokat mérjen terroristákra, illetve beavatkozhasson más helyszíneken, például Észak-Afrikában is - tette hozzá a lap.

A bővülés további előrelépést jelentene abban az évekkel ezelőtt kezdődött folyamatban, amelyben a CIA titkosszolgálatból egyre inkább egyfajta félkatonai erővé fejlődik.

A hírszerző ügynökségnek 30-35 drónja van, a Fehér Házhoz benyújtott mostani javaslat szerint ez a géppark tízzel bővülne.

Az amerikai védelmi minisztérium korábban aggodalmait fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a CIA növelje fegyverállományát, és nagyobb szerepet vállaljon a terroristák elleni csapásokban.

A mostani tervet azonban a lap szerint a Pentagon nem ellenzi, aminek az lehet a fő oka, hogy a Közel-Keleten és Észak-Afrikában zajló politikai felfordulás új lehetőségeket nyitott az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet és az ahhoz kötődő más szervezetek számára. (mti)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS