2021. július 28. szerdaSzabolcs
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

50 évet kapott a gyerekrabló argentin exdiktátor

2012. július 06. 10:17, utolsó frissítés: 10:18

50 évre ítélték Argentína egykori diktátorát és nyolc vádlott társát az ellenzékhez tartozó személyek gyermekeinek szervezett elrablásáért. A 86 éves Jorge Videla (aki 1976-1981 közt volt tisztségben) és bűntársa, a 84 éves Reynaldo Bignone exgenerális (aki 1982-1983 közt vezette Argentínát) 1976-1983 között segítőikkel szisztematikusan megszervezték és végrehajtották több mint 500 gyermek elrablását politikai fogoly szüleiktől; a gyerekeket ezután a diktatórikus rezsimhez közel álló személyeknek adták örökbe. A 34 kisbaba elrablását felgöngyölítő ügyben összesen 11 személyt vádoltak, 9-et találtak közülük bűnösnek. Bignone 15 évet kapott, a többi vádlottat 5-40 év közötti börtönbüntetésre ítélték.
Az ítélethirdetést tapssal fogadták az áldozatok, hozzátartozóik és a jogvédők. A "Május téri Nagymamák" (Abuelas de Plaza de Mayo) szervezetnek sikerült 105 gyermeket beazonosítania és újraegyesítenie igazi családjával.

Az eltűnt gyerekek édesanyáit és nagymamáit összefogó szervezet a "piszkos háború" idején alakult meg 1977. április 30-án. (Jogvédők szerint a katonai junta idején 30 ezer embert raboltak el, kínoztak meg, gyilkoltak le a rezsim parancsára.) A szervezet nevét a Buenos Aires központjában található Plaza de Mayo (Május tér) után kapta, ahol az anyák és nagymamák először gyűltek össze az elnöki palota, a Casa Rosada előtt. Azóta minden csütörtök délután tüntetnek, évtizedek óta. A tüntetések alatt az asszonyok 35 éve fehér kendőt viselnek, amelyekre eltűnt gyermekeik nevét hímezték.

Jorge Videlát emberiesség elleni bűnökért már korábban kétszeres életfogytiglanra ítélték. Reynaldo Bignone az emberi jogok megsértéséért szintén kétszeres elítélt. (bbc, mediafax, latimoport.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS