2020. szeptember 25. péntekEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Oxfam: az izraeli telepbővítés veszélyezteti a palesztin fejlődést

2012. július 05. 14:12, utolsó frissítés: 14:24

A Jordán völgyében élő palesztin közösségek gazdasági potenciálját veszélyezteti az izraeli telepbővítés – áll az Oxfam brit segélyszervezet jelentésében. A palesztinok gazdasága évi 1,5 milliárd dollárral bővülhetne, ha nem lenne korlátozva a szabad közlekedésük, valamint a hozzáférésük a vízhez és a termőföldekhez. A palesztinok csupán a föld 6%-át használhatják, míg az izraeli telepesek – akiknek aránya a térségben 13% - 86%-ot kontrollálnak a jelentés szerint. Az izraeli kormány visszautasította a jelentés megállapításait.

Ciszjordánia és Kelet-Jeruzsálem 1967-es elfoglalása óta több mint 100 telepet építettek az izraeliek, ezekben 500 ezer zsidó él. A telepek a nemzetközi jog szerint illegálisak, ám Izrael ezt vitatja.

Jeremy Hobbs, az Oxfam nemzetközi ügyvezető igazgatója szerint a diszkrimináló politikák és gyakorlatok miatt még több palesztin szegényedett el, és egyre halványabbak a kilátások arra, hogy a kétállami megoldás megvalósulásával Izrael és a jövendőbeli Palesztina békésen és biztonságban éljen egymás mellett.

>> A jelentés elérhető az Oxfam weboldalán >>

A Jordán völgyében 66 ezer palesztin és 9500 zsidó telepes él. A legtöbb palesztin 20 állandó településen lakik, többek között Jerikó városában, ám ezrek élnek ideiglenes táborokban. Az izraeli B'Tselem emberjogi szervezet szerint az izraeli hatóságok engedélyhez kötik a belépést a térségbe, és azoknak, akik nem szerepelnek az állandó lakók listáján, nehézséget jelent bejutni. Izrael biztonsági okokkal indokolta a rendszer bevezetését. Ugyanakkor Izrael majdnem kizárólagos jogot adott a völgy vízkészleteihez való hozzáférésre a 28 zsidó telepnek, a palesztin közösségek hátrányára – véli a B'Tselem.Az Oxfam szerint a telepek bővítése és a palesztinok jogainak korlátozása tönkreteszi egy jövőbeli palesztin állam életképességét. „A Jordán völgye hordozza a potenciált, hogy a 'palesztin kenyereskosár' lehessen, ám a palesztinok föld- és vízhasználatának, valamint építkezéseinek korlátozása szegénységben tartja őket, míg a közeli zsidó telepek ennek köszönhetően virágzanak” – írja a jelentés.

Hobbs szerint a palesztinok jogainak egyoldalú korlátozására nem lenne szükség, ha az izraeliek nem építenének telepeket a térségben.

Az Oxfam jelentése felhívja Izrael legnagyobb kereskedelmi partnerét és a palesztinok legnagyobb segélyezőjét, az Európai Uniót és annak tagállamait, hogy sürgősen tegyenek lépéseket, gyakoroljanak nyomást Izrael kormányára, hogy azonnal állítsák le a telepek bővítését, és a palesztin épületek lerombolását.

Az Oxfam emellett arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, adományozókat és civil szervezeteket, hogy kezdeményezzenek és támogassanak fejlesztési projekteket a Jordán völgyében, akkor is, ha azokat az Izraeli Civil Adminisztráció nem engedélyezi. A tiltást akkor fogadják el, ha Izrael a nemzetközi jog értelmében is legitim, valódi biztonsági kockázat miatt utasítja el az engedélyezést.

Amir Ofek, a londoni izraeli nagykövetség szóvivője felelőtlennek és felháborítónak nevezte az Oxfam-dokumentumban foglaltakat, szerinte a jelentésben nem a humanitárius aggodalom, hanem a politikai motiváció a hangsúlyos. Az Oxfam felhívása civil szervezetekhez projektek kezdeményezésére pedig aláássa a palesztin-izraeli konfliktus tárgyalásos alapú megoldását - vélte. (bbc)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS