2020. szeptember 24. csütörtökGellért, Mercédesz
Kolozsvár >> Más város
kolozsvári események >> Más város

Általános jelenség az eladósodás Amerikában

2003. november 11. 12:39, utolsó frissítés: 12:51

Az elmúlt évtizedben az amerikai álmot, miszerint „valami jobbat teremtsünk” felváltotta a „valahogy megússzuk” rideg valósága, idézi John Edwards demokratapárti elnökjelöltet a New York Times.
Egy generációval ezelőtt az átlag amerikai család megspórolhatta jövedelmének 11 százalékát, manapság viszont egyre gyűl adóssága.

Egyre több amerikainak szaporodik az adóssága a hitelkártyáján, és a hitelkártya társaságok pedig szorongatják őket. Az amerikai hitelkártya-tulajdonosoknak több mint fele havonta csak azt a minimális részletet tudja törleszteni, amivel elkerülheti a büntetőkamatok kiszabását. Csupán késedelmi jutalék révén a hitelkártya kibocsátó cégek jövedelme az 1996 évi 1,7 milliárd dollárról 2002-re 7,3 milliárdra nőtt. A késlekedő hitelkártya tulajdonosokra, aki az első hiteleket még zéró kamat mellett vehették fel, akár 22-29 százalék büntető kamatot is ráterhelhetnek. A trend folytatódik: szeptemberben a fogyasztói hitelek állománya ujabb 15 milliárd dollárral nőtt, és elérte az 1970 milliárd dollárt. (hvg)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

VilágRSS